Japanse stompstaartkat

De Japanse stompstaartkat of Japanse bobtail is een kattenras met een zeer korte, bijzondere staart van 10 tot 12 cm. De staart is meestal opgerold tot een stompje van amper 5 cm. Het ras komt zowel in korthaar als langhaar voor en is een oorspronkelijk fenotype van de huiskat zoals die in Japan voorkomt.
In de Japanse kunst komen we deze kat al minstens duizend jaar tegen. Ook op het vasteland van Rusland tot in IndonesiĆ« komen katten met een sterk verkorte staart voor. In oude Chinese manuscripten wordt gesproken van katten met ‘een staart in de vorm van een scepter’. De niet-offensieve vervorming van de staart van de bobtail heeft mogelijk niet dezelfde oorsprong of erfelijke basis als de kortstaartige tot staartloze manxkat. Het ras komt in alle mogelijke kleuren en patronen voor. De (altijd vrouwelijke) variĆ«teit zwartschildpad met wit heeft de bijnaam ‘Mi-Ke’ en wordt in Japan als een geluksbrenger beschouwd.

Raskenmerken

Het lichaam is elegant maar gespierd en krachtig. De kat heeft een kop met lange bogen en brede snuit. De ogen hebben een heel hoge rand. Verder heeft de Japanse Stompstaartkat grote oren en komt hij voor in veel kleuren. Qua karakter is het een actieve, zelfstandige kat, enigzins extravert met sterke familiebanden.