Siamees

De siamees is een van de eerste rassen van de Oosterse kat die als aparte soort erkend is. De exacte oorsprong van het ras is onbekend, maar men vermoed dat het ras uit Zuidoost-Azië komt en afstamt van de heilige tempelkatten van Siam. Het ras werd in 1884 in Europa geïmporteerd.
De siamees is door de jaren heen steeds eleganter van model geworden. Moderne show-siamezen zijn gefokt op lengte, met een dun lichaam. Ze hebben een elongicephaal hoofd met een lange voorsnuit en grote, wijdgeplaatste oren. De katten hebben amandelvormige ogen en zoals alle Oosterse katten zijn ze ontzettend spraakzaam en vereisen ze veel aandacht. Ze worden niet voor niets de hond onder de katten genoemd. In vergelijking met andere katten zijn Siamezen erg sociaal en intelligent. De Siamees reageert sterker dan de meeste andere kattensoorten op externe prikkels. Omdat ze snel conditioneren kunnen ze allerlei kunstjes leren. Zo kan er al met een paar beloningen een kunstje worden aangeleerd als apporteren. En als ze eenmaal in de gaten hebben hoe deuren opengaan, zullen ze ook daadwerkelijk elke keer de deur openmaken door aan de klink te gaan hangen. Dit lijkt op het eerste gezicht leuk, maar als de kat het door heeft zal hij het blijven doen. Hij zal het dus ook proberen bij alle andere deuren zoals de keukenkastjes. Het resultaat is dat alle kasten op slot moeten, vooral die kasten waar het kattenvoer bewaard wordt. Siamezen zijn daarnaast erg nieuwsgierig en vinden nieuwe mensen erg interessant. Ze gaan ook zonder probleem bij vreemden op schoot, ook bij diegenen die het minst van katten moeten hebben.

Rasbeschrijving

De Siamees heeft een wigvormige kop welke in het ideale geval samen met de grote, schuingeplaatste oren een perfecte gelijkzijdige driehoek vormt. De kin mag niet al te geprononceerd zijn, maar mag ook zeker niet terugwijken. De kat heeft een lange neus, bij voorkeur met een Romeins profiel, maar in elk geval zonder inkeping en vloeiend doorlopend in het schedeldak. De ogen zijn amandelvormig en zuiver donkerblauw van kleur. De ogen staan iets schuin geplaatst in de kop. De oren zijn groot en staan schuingeplaatst.
Het lichaam van de Siamees is elegent en lenig gebouwd. Het is een sierlijk lichaam wat lang, slank en gespierdis. Het mag nergens grofheid vertonen. De achterhand behoort hoger te zijn dan de voorhand. De poten zijn slank en lang met ovale voetjes. De staart is lang en dun en loopt spits toe naar het einde als een zweep. De vacht is zijdezacht en kort en fijn van structuur. Het ras heeft betrekkelijk weinig ondervacht. Kittens zijn geheel wit bij de geboorte. Later pas krijgen ze hun gekleurde points. De oorspronkelijke kleuren zijn: sealpoint, bluepoint, chocolatepoint en lilacpoint. De katten zijn er in tortie en tortietabby. Vachtkleuren zijn Cinnamon-, fawn-, smoke-, silvertabby- en bi/tricolourpoint.