Bang en schuw

Een bange, schuwe kat is vaak zo geworden, doordat hij in de eerste maanden van zijn leven niet of nauwelijks met mensen in aanraking gekomen is. De eerste 2 tot 4 weken van hun leven zijn voor een kat erg belangrijk. Deze tijd wordt dan ook niet voor niks de inprentingfase genoemd. Katten doen hier de belangrijkste indrukken op, die in hun beleving ingeprent worden. Als het concept “de mens” niet ingeprent is in deze eerste paar weken, zullen ze wegkruipen of zelfs gaan blazen of spugen als er een mens bij hen in de buurt komt. Ze kunnen zelfs in paniek raken of je aanvallen als je probeert om ze te aaien of op te pakken. En dit kan lelijke verwondingen tot gevolg hebben, dus wees hier erg voorzichtig mee.

Wat kun je eraan doen als je kat bang en schuw is?

Verwacht in elk geval niet dat een bange, schuwe kat een allemansvriend wordt. Hij zal altijd enigszins verlegen blijven, en wegkruipen als er bezoek langskomt. Hou er rekening mee dat een kat die ooit bang en schuw was, hooguit sociaal zal worden naar 1 of 2 mensen. Een dergelijke kat hoort dan ook niet echt thuis in een groot of druk gezin. Als je gaat proberen om je bange, schuwe kat te laten wennen aan mensen, zorg er dan voor dat hij een veilig plekje heeft waar hij zich in kan terugtrekken. Zoek hem ook niet op als hij daar is. Dat plekje is echt van hem, dus neem die privacy ook niet van hem af, door er binnen te dringen. Probeer vervolgens eens rustig op de bank te gaan liggen (ga er ’s nachts desnoods slapen). Hou dit net zo lang vol totdat de kat vanuit nieuwsgierigheid besluit om zelf een kijkje te komen nemen.

En als hij dan eenmaal komt kijken, onderga het dan gewoon, zonder zelf te reageren. Met andere woorden: laat het gewoon gebeuren. Zodra de kat merkt dat het veilig is om dicht bij je in de buurt te zijn, dan is de eerste stap gemaakt! Daarna kun je voorzichtig proberen om je kat op gelijke hoogte te benaderen. Loop nooit direct op je kat af als hij zich gespannen voelt, maar wacht tot hij ontspannen is. Kijk hem daarbij in elk geval nooit direct in de ogen. Kijk liever langs hem heen en knipper wat met je ogen. Daarmee vertel je je kat namelijk dat je vrede met hem sluit.