Balinees

Herkomst

De Balinees is ontstaan in de jaren 50 in de Verenigde Staten. Volgens de overlevering zegt men dat er af en toe spontaan in nestjes van zuivere Siamese katten opeens kittens verschenen met een Siamese uiterlijk maar met een langharig vachtje. Waarschijnlijker is het dat het langhaar gen er in gefokt is toen er Siamezen met nieuwe kleuren werden gefokt door middel van kruisingen met Persen en andere langhaar rassen. Een paar fokkers in de VS waren erg gecharmeerd van deze langharige Siamezen dat zij besloten om er een apart ras van te maken. Ze hebben de moeite gedaan om het ras te laten erkennen en registreren. Mrs Helen Smith is verantwoordelijk voor de naam Balinees omdat de charmante katjes haar deden denken aan exotische Balinese danseresjes. Helaas zul je bij een bezoek aan Bali geen enkele Balinese kat vinden.

Uiterlijk

De Balinees heeft een zelfde lichaamsbouw als de Siamees: Gespierd, lang en slank. De achter poten staan hoger dan de voorste poten, de poten zijn slank en lang met ovaalvormige voetjes. Een lange, dunne staart zonder afwijkingen is ideaal.
De wigvormige kop vormt samen met de grote schuingeplaatste oren een perfecte driehoek. De kin is stevig en neusrug is zonder stop. De Balinees heeft amandelvormige ogen die schuin in de kop geplaatst zijn. De oogkleur moet zo zuiver mogelijk zijn. Op tentoonstellingen houdt men het op een diepblauwe kleur.

De vacht is halflangharig en zijdeachtig. De Balinees heeft een fijne vacht, die vlak tegen de huid aanligt. Er is weinig ondervacht. De beharing op de staart is lang, zijdeachtig en niet te dik.

De meest voorkomende kleuren van deze kat zijn: seal point, blue point, chocolate point, lilac point, red point, cream point. Deze kleuren zijn er ook in tabby (gestreept) en tortie (rood/creme vlekjes). Meer recent zijn de kleuren zijn cinnamon point en fawn point toegevoegd. De meest populaire kleur van de Balinees is ‘Foreign White’. Bij deze kleur is de Balinees geheel wit met de karakteristieke blauwe ogen.

Kittens worden wit geboren, het typerende himalayapatroon komt pas later. Vanaf de leeftijd van 1 jaar zal de vacht zijn kleur houden.

De Balinees is een vrolijke en levendige kat, die speels is en veel aandacht en genegenheid vraagt. Hij is rustiger van aard dan de Siamees en heeft een zachtere stem. Hij heeft graag gezelschap en is zeer gehecht aan zijn familie en andere dieren in huis. De Balinees heeft veel beweging nodig en is dan ook het best af wanneer hij regelmatig naar buiten kan.

Door de halflange vacht van de Balinees zal deze niet snel verward raken. Regelmatige borstel- en kambeurten zijn wel noodzakelijk, net zoals bij andere langharige rassen.