Oosters korthaar

De Oosters Korthaar is dezelfde soort kat als de siamees. Het enige verschil met de Siamees is dat zij niet het partiële albinisme gen toont dat de pigmentatie gevoelig maakt voor temperatuur en kleurverdeling concentreert op de extremiteiten van het lichaam. Daardoor heeft de Oosters korthaar een vacht die qua kleurslag en patroon wel compleet verdeeld is over het lichaam.
Het ras is ontstaan in de jaren vijftig toen fokkers van Siamezen deze kruisten met enkele slanke huiskatten met als doel een variëteit te verkrijgen die totaal gekleurd was. Momenteel komen alle mogelijke kleurslagen en patronen voor in het ras en is de fokpraktijk en tentoonstellingsindeling gezamenlijk in 1 rasgroep voor Siamees en Oosters. Er bestaat ook een langharige variant, de Oosters. Het karakter en uiterlijk komt overeen met dat van het moederras, de Siamees.

Omschrijving

De Oosters korthaar heeft een slank lijf met lange ledematen en kleine voeten. De kop is wigvormig met een rechtlijnig profiel. De ogen zijn amandelvormig en staan wijd uit elkaar. De ogen kunnen diverse kleuren hebben. De vacht is kortharig in vele kleuren komen voor in het ras. Het ras heeft een lief maar bezitterig karakter en is zeer babbelziek.