Pers

Raskenmerken

Een pers heeft een dikke vacht, korte poten en een brede kop met de oren ver uit elkaar. De ogen zijn groot en de kat heeft een stompe snuit. Het ras is gefokt uit stompsnuitige katten waarbij de snuit door de eeuwen heen overdreven plat geworden is door selectie tijdens het fokken. Deze platte snuit leidt tot verhoogd gezondheidsrisico voor Perzische katten. Ademhalingsproblemen komen regelmatig voor bij dit ras. Tegenwoordig wordt door fokkers meer rekening gehouden met dit probleem, aangezien de gezondheid van het dier nog altijd voorop hoort te staan.
Perzische katten mogen alle kleuren en tekeningen hebben behalve een gevlekte tekening. In het verleden is geprobeerd om van de zilverkleurige pers een apart ras te maken (de Sterling kat). De aanvraag tot erkenning als apart ras is niet geaccepteerd.

Verzorging

Perzen hebben een dichte, lange vacht die veel verzorging nodig heeft. Om de vacht in topconditie te houden zijn een bad, voorzichtig drogen en dagelijkse borstelbeurten noodzakelijk. Ook moeten hun ogen regelmatig gecontroleerd worden, omdat de traanbuis verstopt kan raken of onvoldoende aangelegd is vanwege de stompe snuit.

Herkomst

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Pers oorspronkelijk uit Perziƫ, het huidige Iran. Mogelijk is deze kat verwant aan de Manoel. In de 17e eeuw werden de eerste Perzen naar Europa meegenomen. Hier werd het ras uiteindelijk verder ontwikkeld, onder ander door de katten te kruisen met de Turkse angora.

Karakter

Een Pers is een rustige kat die zich het liefst een beetje terugtrekt. Buiten de verzorging hebben ze veel aandacht nodig. Perzen zijn niet geschikt als buitenkat.