Agressieve kat

In principe is er niks mis met bepaalde vormen van agressief gedrag bij een kat. Agressie is voor katten namelijk een normaal onderdeel van hun communicatie. Echter, als een kat vaak agressief is, dan kan dat erop duiden dat er iets met hem aan de hand is. Op deze site behandelen we verschillende vormen van agressief gedrag. We geven daarnaast ook tips voor als er sprake is van een onderliggend probleem bij een agressieve kat.

Verschillende vormen van agressief gedrag bij een kat

De ene soort agressieve gedrag is de andere niet. Agressie bij een kat kan onder andere veroorzaakt worden door pijn, angst, territoriaal gedrag, maar ook tijdens spel, of als hij geaaid wordt, als de status “uitgevochten” moet worden, en als een vorm van “moederliefde” (maternale bescherming). Als je kat regelmatig agressief is, is het noodzaak om in elk geval zo snel mogelijk bij de dierenarts langs te gaan, zodat hij/zij kan onderzoeken of hij ergens pijn heeft. Zodoende kan snel vastgesteld worden of hij medische hulp nodig heeft. Maar behalve dat, kan een dierenarts je ook ondersteunen om je te helpen bij het socialer maken van je kat. Het diertje lijdt er namelijk niet alleen zelf onder, maar hij kan ook andere dieren en mensen verwonden. Agressief gedrag tegen andere katten en honden om het territorium te verdedigen, is eigenlijk heel normaal. Maar het is zeker niet normaal als ze altijd agressief en aanvallend zijn.

Hoe laat een kat weten dat hij boos is?

Normaal gesproken geeft een kat eerst bepaalde waarschuwingssignalen, voordat hij agressief wordt. Deze signalen zijn bijvoorbeeld wijd geopende ogen met vergrote pupillen (angst), of juist zeer vernauwde pupillen (terugdreigen). Daarnaast zijn oren die plat in de nek liggen, een rechte staart met uitstaande haren, en blazen en/of “zangerig” mauwen alleen waarschuwingen voor een agressieve aanval.

Hoe kun je je agressieve kat helpen socialer te worden?

Bij agressief gedrag kun je hem het beste zo snel mogelijk afleiden, bijvoorbeeld met het introduceren van een speeltje. Hij raakt er even van in de war, omdat je plotseling het doelwit verandert. Het is tevens een goed idee om hem ook op andere, rustige momenten “aan te vallen” met bijvoorbeeld een pluchebeest. Mocht hij jou tijdens dit spel toch aanvallen, draai je dan gewoon om. Daarmee maak je duidelijk dat je er niet van gediend bent. Blijf sowieso rustig kalm, ook qua stemgebruik. En voer hem nooit direct nadat hij agressief is geweest, want je kat zal dat alleen maar zien als een beloning.