Tastzin bij een kat

Een kat is een dier met een bijzonder verfijnd lichaam. Hij maakt de hele dag door gebruik van allerlei reflexen en zintuigen die het leven voor hem een stuk veiliger en gemakkelijker maken. Niet alleen zijn reuk, zicht en gehoor zijn enorm verfijnd als je het vergelijkt met veel andere dieren, maar ook zijn tastzin is veel uitgebreider dan bij de meeste andere dieren. Een kat heeft over zijn hele lijf allerlei tastzintuigen die hem belangrijke informatie geven over zijn omgeving.

De tastharen

Zodra een kat eenmaal een prooi heeft gevangen, dan kan hij hem niet zo goed meer zien, omdat zijn ogen er vooral gemaakt zijn om goed in de verte te kijken. Daarom gebruikt een kat zowel zijn snorharen als de tastharen op zijn voorpoten om toch bepaalde informatie over zijn prooi binnen te krijgen. Met al deze tastharen voelt de kat waar hij het beste kan bijten om zijn prooi zo snel mogelijk te doden, en hij merkt het daarmee bovendien als zijn prooi aan zijn houdgreep probeert te ontsnappen.

Daarnaast heeft een kat ook een aantal tastharen op zijn kop die hij gebruikt om beter te kunnen navigeren. Zo gebruikt een kat zijn snorharen om een doorgang af te meten, zodat hij weet of hij erdoorheen past. En hij gebruikt tevens de tastharen rond zijn ogen en op zijn kin bij het navigeren in de ruimte waarin hij op dat moment verblijft.

De overige tastzintuigen

De voetkussentjes van een kat zijn bijzonder geavanceerd. Hij gebruikt ze tijdens het lopen om te voelen over welk soort oppervlakte hij zich bevindt. Met deze voetkussentjes neemt hij de temperatuur van de ondergrond waar, maar ook hoe ruw het is en of er sprake is van een hellend oppervlakte. En hij kan zelfs tot op zekere hoogte “horen” met zijn voeten, want als er iemand (een mens of een prooidier) nadert, dan registreren zijn voetkussentjes zelfs de allerzachtste trillingen in de ondergrond.

Verder gebruikt een kat zijn neus, zijn tong en zelfs alle vachtharen over zijn gehele lijf om zijn omgeving en de daarin aanwezige objecten waar te nemen. Wat echter wel opvallend is, dat is dat een kat heel anders op warmte reageert dan wij. Als een kat bijvoorbeeld op een warme kachel gaat liggen, dan kan het zijn dat zijn vachtharen al aan het verschroeien zijn, maar dat hij nog lang geen pijn voelt.