Vlooien bij de kat

Het is de nachtmerrie van alle kattenliefhebbers: een kat met vlooien! Het is niet alleen erg vervelend voor de kat zelf, maar ook voor de rest van het gezin en je overige huisdieren. Kattenvlooien voelen zich namelijk ook prima thuis in de vacht van een hond, of op de mensenhuid. Vlooien planten zich razendsnel voort, en daarom is het ook erg belangrijk dat je je kat zo snel mogelijk behandelt, voordat iedereen er straks last van heeft.

Jeuk, pijn en zelfs lintwormen!

Een vlooienbeet zorgt niet alleen voor ontzettend veel jeuk, maar de beet zelf doet ook nog eens flink zeer. Het is daarom enorm stressvol voor een kat om vlooien te hebben. Maar ze kunnen er ook nog eens ziek van worden. Soms krijgt een kat namelijk een vlo te pakken en bijt hij hem dood, maar vlooien kunnen wel larven van lintwormen bij zich dragen. En als hij hem doorslikt, kan hij er dus ook nog eens lintwormen aan overhouden.

Een kat met een vlooienallergie

Als een kat minimaal een keer door een vlo gebeten is, dan kan zijn lichaam een allergie ontwikkelen voor de vloeistof die de vlo in het wondje achterlaat, zodat het bloed niet gaat stollen. Meestal gebeurt dit pas na een flink aantal beten, maar als je eenmaal een vlo hebt aangetroffen, dan is dit over het algemeen slechts het topje van de ijsberg. Vaak is een dier dan al ontzettend vaak gestoken. En zodra hij allergisch is geworden, gaan opeens ook de oudere beten flink jeuken. Opeens wordt je kat helemaal gek van de jeuk. Hij zal zichzelf vervolgens krabben en bijten totdat het bloedt!

Wat kun je eraan doen?

Er zijn ontzettend veel antivlooienmiddelen op de markt, maar elke dierenarts zal je aanraden om selamectine te gebruiken. Dit middel werkt het best tegen vlooien omdat het niet alleen de volwassen vlooien doodt, maar ook de eitjes op het dier, en zelfs de vlooien en larven in de omgeving. Je hoeft slechts een pipet toe te dienen, en je kat is daarmee zelfs meteen ontwormd! Selamectine is tevens 100% veilig voor kittens en pups.

Het is daarnaast ook prettig en effectief om de vacht van je kat regelmatig goed uit te kammen met een ijzeren(!) vlooienkam. En het kan natuurlijk ook zeker geen kwaad om daarnaast ook nog eens je huis te behandelen met een antivlooienmiddel, zodat je kat niet telkens opnieuw last krijgt van vlooien.