Verschillende soorten krabpalen

De nagels van de kat zijn van groot belangrijk om tal van redenen. Een kat gebruikt zijn nagels namelijk tijdens het vechten, tijdens het uitrekken, tijdens het spelen en ook om er zijn territorium mee af te bakenen. Het is daarom ook heel normaal dat een kat zijn nagels goed onderhoudt. Hij houdt ze scherp door herhaaldelijk te krabben aan het liefst ruwe oppervlakten die ook lekker veel weerstand geven. Je doet je kat daarom een groot plezier als je een krabpaal voor hem koopt.

Horizontaal krabben, verticaal krabben, of allebei?

Als je een krabpaal wil gaan kopen voor jouw kat dan is het een goed idee om eerst eens goed het krabgedrag van je kat te observeren. Er zijn namelijk katten die zich het liefst op hun achterpoten uitrekken, om vervolgens hun nagels ergens in uit te zetten waaraan ze van boven naar beneden hun nagels eens goed kunnen slijpen, terwijl er ook katten zijn die hun nagels het liefst slijpen op een horizontaal oppervlakte. Koop je een krabpaal die eigenlijk niet past bij de voorkeur van jouw kat, dan is de kans vrij groot dat hij alsnog een ander voorwerp gaat gebruiken, en dat is niet alleen zonde van de aankoop, maar ook van het meubelstuk dat hij kapot maakt.

Met andere woorden: krabt je kat het liefst horizontaal, koop dan krabpaal met op z’n minst een horizontaal stuk. Krabt hij het liefst verticaal, houd daar dan op dezelfde manier rekening mee bij de aankoop van de krabpaal.

Maar let op: sommige katten houden zowel van horizontaal als verticaal! Voorzie dan ook in deze behoefte, want anders gaan alsnog de gordijnen, of dat stuk tapijt naar de knoppen.

Krabpalen die extra bewegingsruimte opleveren

Er bestaan heel simpele, kleine krabpalen, maar er bestaan ook zeer uitgebreide modellen met meerdere verdiepingen, ingebouwde speeltjes en een of meerdere speelhuizen waarin je kat zichzelf kan terugtrekken. Dit laatste type levert naast de verschillende krabmogelijkheden ook extra veel bewegingsruimte op voor de kat. Dit kan vooral voor binnenkatten echt een uitkomst zijn, omdat bij hen al snel de verveling toe kan gaan slaan. En hoe tegenstrijdig het misschien ook kan lijken om bijvoorbeeld juist in een klein appartementje een extra grote krabpaal neer te zetten, is dat eigenlijk precies hetgeen wat je kat nodig kan hebben om niet verveeld te raken. Een verveelde kat kan een probleemkat worden, maar als je hem genoeg speel- en krabmogelijkheden geeft, kun je heel veel problemen voorkomen.