Wat te doen als je kat geopereerd moet worden?

Als je kat geopereerd moet worden, dan is het allerbelangrijkste waar je rekening mee moet houden, dat hij nuchter de operatie in gaat. Dit betekent dat een bepaald aantal uren van tevoren niet gegeten heeft. Hoeveel uur dit moet zijn, dat hangt onder andere af van het type ingreep en de bouw van je kat. Vraag dit daarom goed na aan de dierenarts, zodat je zeker weet dat je kat geen voedsel meer in de maag heeft zitten als hij onder narcose gaat. Het gevaar bestaat anders namelijk dat zijn lichaam op de narcose gaat reageren door te kotsen. En dat kan erg gevaarlijk zijn, omdat de kat juist op dat moment onder narcose is. De maaginhoud kan daardoor in de luchtpijp terechtkomen, waardoor je kat kan stikken.

Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je kat helemaal vrij is van ongedierte, zoals wormen of vlooien. Sommige mensen willen graag het zekere voor het onzekere nemen. Daarom denken ze er goed aan te doen als ze hun kat nog vlak voor de operatie een ontwormingskuur geven. Of nog even snel behandelen tegen eventuele vlooien. Maar wat zij niet weten, dat is dat de narcose hierdoor beinvloed kan worden. Als je je kat nog moet behandelen tegen dit soort parasieten, zorg er dan voor dat je van te voren goed bij je dierenarts navraagt hoeveel dagen van tevoren je dit nog mag doen, zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor de narcose.

Vlak voor, tijdens, en na de operatie

Probeer er voor te zorgen dat je zelf je kalmte bewaart. Een kat is namelijk erg gevoelig voor stress en hij zal het zeker aan je merken als je erg zenuwachtig bent. Hij voelt dit aan, en hij zal dit gevoel dan ook snel overnemen. Want als het baasje zich zorgen maakt, dan zal er wel iets vervelends gaan gebeuren. Daarnaast is het erg belangrijk dat je je kat vervoert in een goed afsluitbaar reismandje. Voor en na de operatie heeft hij dan een eigen plekje. Hier kunnen geen andere dieren bij komen en kan hij dus rustig bij komen van de narcose.

Zorg er bovendien voor dat er iemand (het liefst jijzelf) de rest van de dag na de operatie bij je kat kan blijven om hem in de gaten te houden. Mocht er na de operatie iets aan de hand zijn met je kat, dan moet dit wel meteen opgemerkt worden. Het werkt bovendien ook enorm geruststellend na zo’n stressvol moment als er iemand bij hem in de buurt is.