Depressieve kat

Net als een mens, kan ook een kat depressief worden. Veel mensen vragen zich op een gegeven moment af wat er toch met hun kat aan de hand is als hij zich opeens anders gaat gedragen; zeker als de dierenarts vervolgens geen enkele ziekte of kwaal kan ontdekken. Als hij veel minder eetlust heeft, lusteloos is, geen behoefte heeft aan aandacht, of zelfs wegkruipt, kan dit erop wijzen dat hij last heeft van een depressie. Dat wil zeggen: als de dierenarts alle mogelijke lichamelijke oorzaken heeft uitgesloten, inclusief ouderdom.

Wat kan een depressie bij een kat veroorzaken?

Een kat kan in een depressie terechtkomen door een duidelijk aanwijsbare gebeurtenis. Denk hier bijvoorbeeld aan het overlijden van iemand waar hij erg aan gehecht was. Dat kan overigens zowel een mens als een andere kat zijn. Maar ook een nare kwaal kan voor een depressie zorgen, bijvoorbeeld als hij door die kwaal in zijn bewegen beperkt wordt. In dit soort situaties is het in elk geval aan te raden om hem de tijd te geven om dit nare gevoel een plekje te geven. En probeer het eens uit of hij af te leiden is met een leuk spelletje op z’n tijd.

Wat zijn de symptomen bij een depressieve kat?

Een depressieve kat vertoont vergelijkbare symptomen als een depressieve mens. Dus als je vermoedt dat je kat depressief is, let er dan vooral op of je de volgende symptomen herkent: zondert hij zich af zodra er iemand in de buurt is, of als er harde geluiden te horen zijn? Heeft hij geen zin meer om te eten? Speelt hij niet meer? Jaagt hij niet meer op vogeltjes in de tuin? Verzorgt hij zijn vacht niet meer? Deze symptomen duiden erop dat er echt iets met hem aan de hand is.

Wat kun je doen om je depressieve kat te helpen?

Probeer in elk geval niks te forceren! Je kat heeft deze gevoelens niet voor niks. Als de depressie waar hij aan lijdt echt heel zwaar is, dan heeft het totaal geen zin om jezelf op te dringen aan je kat. Sterker nog: het zal averechts werken. Natuurlijk kun je hem best wel van tijd tot tijd uitdagen tot een leuk spelletje, maar als hij er geen zin in heeft, zal hij het des te meer waarderen als je hem hierin goed aanvoelt. Rust, ruimte en begrip, dat is wat je kat echt nodig heeft.