Blauwe rus

De Blauwe Rus is een kattenras dat het fenotype heeft van een effen grijsblauw gekleurde kortharige kat met een gemiddeld slank lichaamstype. De Blauwe Rus stamt uit een oorsprong van ongeregistreerde effen grijsblauwe huiskatten, Siamezen en katten uit Rusland.

Geschiedenis

Kortharige blauwe katten werden vanwege hun attractieve blauwgrijze leisteentint al meegenomen door Engelse kooplieden. De zeelieden namen de katten mee uit de omgeving van Archangelsk om aan boord van hun schepen te dienen als muizenvangers. Zo kwam deze variëteit al geruime tijd voor in Engeland en elders in de wereld hoewel er van gerichte fok nog geen sprake was. In Engeland begon men rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw met het rastype te fokken. Door deze fok is het ras van de Blauwe Rus uitgegroeid tot een geliefd huisdier en een showkat. In de beginperiode zijn er enkele katten uit Rusland meegenomen en voor de fokkerij gebruikt, maar de oorspronkelijke fokbasis bestond hoofdzakelijk uit slanke grijskleurige huiskatten. Het gen voor een verdunde vachtkleur gecombineerd met het ontbreken van agouti (patroonaanleg) geeft in elke kattenpopulatie voorkomend deze kleurslag. In de eerste tientallen jaren van de geregistreerde fokkerij met deze katten werden er ook af en toe Siamezen ingekruist. Dit vanwege het overeenkomende elegante lichaamstype en omdat er onvoldoende Blauwe Russen waren om mee te fokken. Ook na de Tweede Wereldoorlog is dit in zowel Engeland en Scandinavië herhaald, door de oorlog was het ras sterk uitgedund. Uit ongeregistreerde blauwe katten met Siamezen werd het rastype weer hersteld. De Siamese karaktertrekken zijn er nu vrijwel weer uitgefokt. Na opening van het IJzeren gordijn in de jaren tachtig van de 20e eeuw en fokcontacten tussen fokkers in Amerika, West-Europa en Australië en Nieuw-Zeeland met Russische collega’s nam het percentage authentiek Russische afstamming in het rasbestand weer toe. Uit deze regio kwam ook de witte kleurslag en langhaarfactor weer in het ras terug. In Engeland en Amerika werd met behulp van zwarte ongeregistreerde katten ook een zwarte variëteit gefokt.

Verschijning en karakter

De Blauwe Rus kenmerkt zich door zijn bijzondere en zachte vacht, zijn levendig groene ogen en zijn elegantie. De blauwe Rus is een ingetogen, bijna introverte kat die niet van lawaai houdt. Hij is dan ook zeer geschikt om in een appartement te wonen, mits de Rus daar voldoende ruimte en uitdaging geboden wordt. Toch geniet de Blauwe Rus ook zeer van het buitenleven. De kat wordt bij voorkeur in een afgesloten ren, afgezette tuin of balkon gehouden. De Blauwe Rus zal zich zelden laten horen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Siamees. Als een Blauwe Rus mauwt doet hij dat zacht en kortstondig. De kat hecht zich sterk aan zijn mensen en huisgenoten. Sommige Russen zijn licht eenkennig maar een goede socialisatie en opvoeding bij de fokker kan dit sterk beinvloeden. De Blauwe Rus is een karaktervolle kat met veel gevoel voor eigenwaarde en wordt daarom nog wel eens aangemerkt als een kat voor kenners. De meeste Russen zijn vaak intelligent en blijven speels tot op hoge leeftijd.

Omschrijving

De Blauwe Rus heeft een gespierde maar elegante bouw, de poten zijn lang en hebben een middelfijne botstructuur. De voeten zijn klein en ovaal, de staart mag niet te breed zijn aan de basis en loopt uit in een mooie, afgeronde punt. De ogen van deze kat zijn amandelvormig. Bij de geboorte zijn de ogen nog blauw maar na verloop van tijd krijgen ze hun typische levendig groene kleur. Het kan tot in het tweede levensjaar duren voordat de oogkleur zich helemaal ontwikkeld heeft. Russisch blauwe katten zijn gemiddeld van grootte. Ze hebben lichtbehaarde oren die door de dunne beharing doorschijnend kunnen lijken. De zachte ondervacht is gevoelig, let er op bij het verzorgen van de kat dat de Rus met een zachte borstel wordt gekamd om de ondervacht niet te beschadigen. Doordat de uiteinden van de haren pigmentloos zijn en licht reflecteren krijgt de kat zijn karakteristieke zilverglans. De dichte, dubbele en verende vacht kleurt van donker- tot zilverblauw. Op tentoonstellingen wordt de voorkeur gegeven aan een egale middelblauwe kleur. Bij kittens kan nog enige tabby (strepen) tekening waarneembaar zijn. Bij volwassen katten hoort dit verdwenen te zijn.

Andere variëteiten

De Witte en Zwarte Rus behoren gelijk te zijn aan het uiterlijk en karakter van de Blauwe rus met uitzondering van de vachtkleur, de kleur van de voetzolen en het neusleertje. Bij de Blauwe Rus behoren deze leigrijs te zijn. Bij de Witte Rus zijn deze roze en de Zwarte Rus heeft zwarte voetzolen en een zwart neusleertje. Deze laatste twee kleuren worden niet door elke kattenvereniging erkend en zijn over het algemeen in Europa zeldzamer dan de Blauwe Rus. Er zijn ook Blauwe Russen met een langharige vacht. Als deze afstamt uit Russische foklijnen dan is sprake van een variëteit van het moederras. Is de langharige Rus afkomstig uit Amerika dan is met behulp van ongeregistreerde langharige blauwe katten deze langhaarversie ontwikkeld. Deze wordt door fokkers ook wel de Nebelung wordt genoemd.