Bombay

De Bombay is een kat met een glanzende zwarte vacht en grote, goudkleurige ogen. De Bombay is vernoemd naar de Indiase Stad Bombay vanwege zijn zwarte glanzende vacht die hem doet lijken op het Indiase zwarte luipaard.

Geschiedenis

Het ras is ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten als kruisingprodukt. Men wilde een effen zwarte Burmees fokken en hiertoe werd een zwarte Amerikaans korthaar gekruist met een bruine Burmees. De kittens die voort kwamen uit deze kruising werden steeds teruggekruist met Burmezen. Na enkele generaties werd een fenotype gerealiseerd dat, op de zwarte vachtkleur na, identiek was aan een Burmees qua uiterlijk en karakter. In 1976 volgde erkenning door Amerikaanse overkoepelende organisaties als separaat ras. Vanaf eind jaren tachtig werden de Bombays uit deze fokprogramma’s naar Europa geĆ«xporteerd. Aanvankelijk gingen de meeste katten naar Duitsland en Frankrijk. Hier werden deze katten gekruist met de al aanwezige Burmezen om ook op eenzelfde wijze het ras van de grond te krijgen. Het rasuiterlijk aan beide kanten van de oceaan verschilt hierdoor enigszins. De Amerikaanse Burmees is veel compacter en brachycephaler van koptype dan de Europese Burmees. Ook werden er eind vorige eeuw zwarte Burmeestype katten gefokt in Engeland. Deze kwamen echter voort uit het een ander fokprogramma, namelijk voor de Asian. Hier fokte men een andere kleurgroep van de Asian, welke tevens een Burmees type heeft, waar oorspronkelijk een Brits Korthaar aan de basis stond van het ras.

Karakter en voorkomen

De Bombay heeft het extroverte en aanhankelijke karakter van de Burmees. De kat heet een middelgroot en elegant doch gespierd voorkomen. De Bombay heeft een ronde kop en is totaal zwart van uiterlijk met een gladde, korte, glanzende en glad aanliggende vacht.