Europees Korthaar

Herkomst

De europese korthaar komt oorspronkelijk uit Scandinavie. De Europees korthaar kan worden vergeleken met een soort huiskat, welke zich op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld zonder onderworpen te zijn aan een speciaal fokprogramma. De term Europees Korthaar wordt in Nederland en Belgiƫ ook wel gebruikt voor huiskatten die niet tot een speciaal ras behoort en welke geen stamboom hebben. Omdat dit zoveel voorkomt wordt het ook wel de huis-, tuin- en keukenkat genoemd. De jonge kittens worden meestal gratis weggegeven onder particulieren.

Uiterlijk

Kop: Vrij grote kop heeft een enigszins ronde vorm met goed ontwikkelde wangen stevige kin, geeft een ronde indruk maar is minder breed dan lang.
Ogen: rond en mogen elke kleur hebben die bij de vachtkleur past.
Oren: middelgroot, goed uit elkaar geplaatst, een enigszins afgeronde punt, rechtopstaand.
Lichaam: Sterk, gespierd maar niet gedrongen. De sterke poten zijn gemiddeld van lengte en de voetjes zijn rond.
Staart: de staart is vrij dik aan de aanzet en loopt taps toe in een afgeronde punt.
Vacht: Kort, dik en glanzend. Ze behoort aaneengesloten te zijn. Een uitstaande vacht is niet juist.
Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan.

Karakter

Omdat het ras ontstaan is uit gewone huiskatten die onderling veel verschillen in karakter laten zien, is het karakter van de Europese Korthaar niet in het kort samen te vatten. Alle soorten karakters vinden we terug in dit ras. Er zijn katten die zeer aanhankelijk zijn en graag urenlang op schoot liggen, maar er zijn ook katten die liever buitenshuis op muizenjacht gaan. Tot op zekere hoogte is het karakter erfelijk, u doet er dus goed aan de karakters van beide ouderdieren te bestuderen alvorens u een kitten aanschaft. De meesten katten zijn echter gezond en sterk en hebben een vriendelijk karakter. Met soortgenoten kunnen ze het over het algemeen prima vinden en ook de omgang met honden is goed te noemen. De katten zijn intelligent, speels en de meesten zijn buitengewoon goed in staat uw huis en tuin vrij van muizen te houden.

Verzorging

De vacht van de Europese Korthaar is eenvoudig te verzorgen. Meestal is het voldoende om de vacht ongeveer eens per week met een varkensharenborstel te borstelen of te kammen met een gemiddelde fijne kam. Wanneer de kat in de rui is, kan een rubberen borstel of massagehandschoen nuttig zijn om de dode en losse haren snel en goed uit de vacht te verwijderen, maar het nadeel van dit hulpmiddel is dat u hiermee bij verkeerd gebruik ongewild ook de vacht kunt beschadigen. De oren schoonmaken hoeft enkel wanneer dit nodig lijkt te zijn.

Stamboekvoering

Stamboeken van rasverenigingen staan open voor inschrijving van geschikte stamboomloze katten die voldoen aan de eisen qua stevige bouw, vacht en kopvorm. Indien men registratie wil van een dier dan kan dit na beoordeling op een tentoonstelling door keurmeesters gehonoreerd worden en wordt een eerste generatie registratiekaart afgegeven waarna fokken mogelijk is.