Egyptische Mau

De Egyptische Mau is een kleine tot middelgrote kortharige kat.

Herkomst

Egyptische Mau, wat “Egyptische Kat” betekend, is een oud ras waarvan de voorouders al werden beschermd en vereerd. In oude egyptische tempels komen we al afbeeldingen van dit ras tegen. Al vanaf 1400 voor Christus komen we de egyptische Mau tegen op papyrusrollen en tempelwanden. De katten leefden bij de oude egyptenaren in nederzettingen op de oevers van de Nijl. Het moderne ras Egyptische Mau werd oorspronkelijk gefokt op basis van deze Egytische huiskatten. In de jaren vijftig van de vorige eeuw nam de oorspronkelijke fokster het ras mee naar Noord-Amerika waar deze later erkend werd als een raskat. De kat is in europa nog steeds een zeldzame verschijning. Het ras wordt sinds eind jaren vijftig vooral in Amerika gefokt, oorspronkelijk uit meegenomen huiskatten uit Egypte en het Nabije Oosten. De Russische prinses Natalja Troebetskoj zou in 1953 zo’n kat hebben gezien bij de ambassadeur van ItaliĆ« in Egypte, die haar toen een kitten gaf als cadeau. In 1955 stelde de prinses haar kat tentoon in Rome. Zij emigreerde in 1956 naar Amerika waar zij met andere fokkers het ras begon te fokken. Momenteel wordt het ras over de gehele wereld gevonden en maar zijn er slechts kleine groepen liefhebbers die het fokken.

Uiterlijk

De Egyptische Mau is een middelgrote, gespierde en kleurrijke kat. Hij heeft een heel sierlijke verschijning en de katten hebben een zwart lijntje rond hun ogen. Ze hebben een gevlekt tabby patroon en komen voor in drie verschillende kleuren: brons, zwart/zilver en smoke. De brons en zwart/zilver katten hebben ook de duidelijkste vlekken (spotjes). Tot de leeftijd van 1,5 jaar mogen ze nog amberkleurige ogen hebben, als ze volwassen zijn krijgt dit ras kruisbes groene ogen.

Karakter

Het zijn heel zelfverzekerde katten, intelligent en heel sociaal. De katten zijn levendig met een aangenaam gemiauw. Het ras is erg aanhankelijk en mensgericht en tot op hoge leeftijd zijn ze nog erg speels.

Verzorging

De Mau heeft niet veel verzorging nodig dankzij hun korte vacht. Een wekelijkse kambeurt is zeker voldoende.