German rex

De German Rex is een kattenras dat zijn oorsprong vind in Duitsland. Het is een kat met het type van de Europese korthaarechter met een gekrulde of gegolfde vacht.

Geschiedenis

De allereerste German Rex die we kennen was de blauwe kater Munk. Munk was geboren in 1930 in Köningsberg, Oost Pruisen. Zijn moeder was een tabaksbruine Angora en zijn vader een Blauwe Rus.
De stammoeder van alle huidige German Rexen is de poes Lämmchen. Lämmchen was een zwarte poes uit 1946. Vanaf 1947 zwierf zij rond bij het Hufeland-ziekenhuis in Berlijn, achtergelaten door een verpleegster uit Köningsberg die in het ziekenhuis had gewerkt. In 1951 werd zij opgemerkt door dr. Rose Scheuer-Karpin, die haar in huis opnam. Vanaf de jaren 60 kwam er ook belangstelling vanuit het buitenland voor de Duitse gekrulde katten en een aantal van Lämmchens nakomelingen ging naar Frankrijk en naar de Verenigde Staten. Haar laatste kitten, Cleopatra, werd geboren in 1964.
Met de German Rex is altijd op zeer beperkte schaal gefokt. Dit in tegenstelling tot de Engelse Cornish Rex en Devon Rex waar veel meer mee gefokt is. Eind jaren ’90 van de 20e eeuw was de German Rex bijna uitgestorven. In het jaar 2000 heeft een aantal Duitse kattenfokkers een succesvol fokprogramma opgezet met de laatste exemplaren van dit ras om het ras voor uitsterven te behoeden.
Tegenwoordig wordt dit ras nog steeds door de fokkers uitgekruist omdat het aantal German Rexen nog klein is. Het uitkruisen is noodzakelijk om inteelt te vermijden in dit kleine ras en de gezondheid te waarborgen. Voor het uitkruisen worden voornamelijk Europees Korthaar katten gebruikt. De kittens uit deze kruisingen hebben een normale gladharige vacht, wanneer deze hybriden verpaart worden met een German Rex worden er weer gekrulde kittens geboren.

Nederland

De eerste German Rexen kwamen in 2005 naar Nederland. Er werden in dat jaar twee poezen geïmporteerd vanuit Duitsland. In de daarop volgende jaren kwamen er nog een aantal German Rexen en hybriden en wordt dit ras nu ook in Nederland, zij het op kleine schaal, gefokt. De Nederlandse fokkers hebben zich tot doel gesteld om hier een nieuwe bloedlijn op te bouwen om zo een bijdrage te leveren aan het behoud van dit ras

Vacht en type

De vacht van de German Rex is kort en gekruld of gegolfd. De vacht bestaat uit kroonharen en donsharen waarbij de normale dekharen ontbreken. De vacht voelt extreem zacht aan en dit ras verhaart nauwelijks. Dit is het gevolg van een recessief verervende genetische mutatie. Ook de wimpers en snorharen zijn gekruld. Alle vachtkleuren zijn toegestaan bij de German Rex.
Het type van de German Rex mag op geen enkel gebied extreem zijn. De kat is van gemiddelde grootte. De kopvorm is vrij rond, de neuslijn vertoont een lichte welving en de oren zijn gemiddeld van grootte.

Karakter

De German Rex heeft een erg aanhankelijk en mensgericht karakter. German Rexen zijn zeer verdraagzaam tegenover andere katten, honden en kinderen.