Havana brown

De Havana Brown is afkomstig uit Thailand. In Thailand leefde de legende dat de bruine katten het kwaad op afstand zouden houden. Ze werden rond 1800 naar Engeland gebracht. De Havana Brown werd voor het eerst tentoongesteld in Engeland in 1890.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog kwamen de fokprogramma’s van deze raskatten zwaar onder druk te staan. Het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat kattenliefhebbers hun fokprogramma opnieuw konden oppakken. In de vroege jaren ’50 begon een groep van Engelse kattenliefhebbers samen te werken om het ras te herstellen in zijn oude glorie. De Havana Brown is de enige kat waarvoor de Kennel Club Pedigree bruine snorharen vereist.
De dames die zich ingespannen hebben zijn onder andere Mrs Armitage Hargreaves van Laurentide Cattery, mevrouw Munroe-Smith van Elmtower Cattery, de barones Von Ullmann van Roofspringer Cattery, mevrouw Elsie Fisher van Praha Cattery, en mevrouw Judd van Crossways Cattery. Deze fokkers produceerden een een kastanje (chocolade) gekleurd kitten door een zwarte korthaar te kruisen met een chocolate point Siamees.
Het ras ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk werd de Chestnut Brown Oosters genoemd en deze kat behield de Siamese bouw. In de Verenigde Staten werd een ander type ontwikkeld met een andere vorm hoofd vorm, deze kat werd de Havana Brown. De Havana Brown wordt niet erkend in Groot-Brittanniƫ in deze vorm.
De Havana Brown is een matig grote, gespierde kortharige kat met een lichaam van gemiddelde lengte, maar ze kunnen soms mollig zijn. De vacht kleur moet bruin zijn, meestal roodbruin, zonder tabby tekening. Snorharen moeten ook bruin zijn en de kleur van de ogen moet groen zijn. Het hoofd moet iets langer zijn dan het breed is en de neus moet een duidelijke stop op de ogen te hebben. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes en zijn gemiddeld in gewicht in vergelijking met andere rassen.
De Havana Brown is een intelligente kat die vaak gebruik maakt van zijn poten om objecten te onderzoeken en om te communiceren met zijn eigenaar. De meest waarschijnlijke verklaring van de naam van het ras is dat de kleur van de vacht zeer vergelijkbaar is met die van Havana sigaren. Sommige hebben echter betoogd dat het ras en de naam is afgeleid van de Havana (konijn), die ook deze kleur draagt.

Het ras is erkend voor het kampioenschap in zowel de VS als Groot-BrittanniĆ« sinds de late jaren 1950. De Havana Brown is een bedreigd ras, omdat de fokbasis zeer klein is. In de late jaren 1990 waren er slechts 12 geregistreerde Havana Brown cattery’s en minder dan 130 zuivere katten. De Havana Brown is zeer intelligent en erg aanhankelijk. Wanneer een Havana brown kitten geboren wordt heeft het blauwe ogen, de blauwgroene kleur komt pas later.