Munchkin

De munchkin is een kattenras dat bekend staat om zijn zeer korte poten. De korte poten worden veroorzaakt door een achondroplastische dwergmutatie.

Geschiedenis

De erfelijke afwijking komt bij vele zoogdieren incidenteel spontaan voor. Het eerste exemplaar van deze kat met de afwijking werd pas in 1991 tentoongesteld tijdens een kattententoonstelling in Madison Square Garden. Dit betrof een poes met de naam BlackBerry, die een nestje kreeg met verschillende kortpotige kittens. De naam munchkin is vernoemd naar de dwergen uit het verhaal De tovenaar van Oz.

Uiterlijk

De kat heeft het uiterlijk van de huiskat, op zijn sterk verkorte poten na. De Munchkin komt voor in alle kleuren en patrooncombinaties in zowel langhaar als korthaar.

Erkenning

Het ras is niet erkend in Nederland en slechts door enkele kattenverenigingen in Belgiƫ. Veel overkoepelende organisaties op raskattengebied beschouwen deze kat als een niet gewenst fenotype. De kat kan door zijn korte poten niet goed springen waardoor de driedimensionele wereld waarin het kattengedrag zich afspeelt verstoord wordt. De bewegingsmogelijkheden van de kat zijn beperkt door de onmogelijkheid om goed te springen en te rennen.

Erfelijkheid

De kortpotigheid wordt veroorzaakt door achondroplasie, een veel voorkomdende erfelijke afwijking die bij veel zoogdieren incidenteel voorkomt. Dit is een autosomaal dominant verervende groeistoornis waarbij de kraakbeenvorming in het proces van de lengtegroei van de botten gestoord is. Hierbij zijn de ledematen, armen en benen, ernstig verkort maar heeft de romp wel een normale lengte. Bij de kat is er tevens sprake van homozygote letaliteit, dat wil zeggen dat dieren met twee exemplaren van het defecte gen geen overlevingskans hebben.