Nebelung

Op de eerste kattenshow in Crystal Palace in 1871 werden al langharige blauwe katten uit Rusland tentoongesteld welke de kenmerken van de Nebelung vertoonden. Voor vele kattenrassen is het turbulente begin van de 20ste eeuw met zijn vele oorlogen zeer moeilijk geweest. Een aantal rassen zijn daarbij in de vergetelheid geraakt, zo ook dit type blauwe kat uit Rusland. De recente geschiedenis van de Nebelung begint in Amerika, bij de katten Siegfried (geboren in 1984) en Brunhilde (geboren in 1985). Twee kittens met de uiterlijke kenmerken van de Blauwe Rus, maar met langhaar. Hun eigenaar, Cora Cobb, was zo onder de indruk van de schoonheid van deze kittens dat ze vond dat dit het begin van een nieuw ras zou kunnen zijn. Cora nam contact op met een geneticus binnen de kattenvereniging TICA (The International Cat Association). Deze geneticus, dr. Solveig Pfleuger, gaf aan dat haar kittens het beste te omschrijven zijn als een halflangharige Blauwe Rus. Ondersteund door dr. Pfleuger is Cora Cobb de rasstandaard gaan schrijven volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus, maar met de haarlengte als verschil.

Rusland en Europa

Terwijl in de Verenigde Staten meerdere fokkers zich richten op het ontwikkelen en het showen van de Nebelung, worden in Europa en Rusland op meerdere plaatsen nesten met langharige kittens geboren uit blauwe russen. In 1993 of 1994 komt de eerste Nebelung naar Nederland toe. Deze eerste Nederlandse Nebelung is afkomstig uit Rusland. De Nederlandse “Russisch Blauw” fokster Letty van den Broeck heeft een Russisch blauw kitten geïmporteerd welke onverwacht een halflanghaar blijkt te zijn. Dit halflanghaar kitten bevestigt de mogelijke aanwezigheid van de langhaar factor in het DNA van Russisch blauw katten (de langhaar factor is recessief, dus katten kunnen deze informatie dragen zonder dat het te zien is). Bij het langzaam verdwijnen van het ijzeren gordijn en de daarmee gepaard gaande toenemende communicatie met het voormalige Oostblok blijkt dat er vaker langharige blauwe russen gevonden worden in nesten. Zo komt Cora in 1995 in contact met een dame die op een show in Moskou een Russische Nebelung heeft gezien, welke is geboren uit twee Blauwe Rus ouders. De eerste uitwisseling van Nebelungen tussen Rusland en de Verenigde Staten vindt niet veel later plaats. In het begin van de 21ste eeuw komt de fok van de Nebelung in West-Europa echt van de grond. Enkele Russische fokkers en hun geliefde katten komen naar West-Europa, waaronder enkele Russen met het langhaar gen. De langharige kittens van deze katten worden geregistreerd als Nebelungen. Met deze katten van verschillende afkomsten wordt het begin gelegd van de Europese Nebelung fok.

Vacht

De naam Nebelung is afgeleid van het Duitse woord Nebel, wat nevel betekend. Dit geeft gelijk het meest speciale kenmerk van de vacht weer. De Nebelung lijkt omhuld door een vacht van nevel, ochtenddauw. Dit bijzondere kenmerk komt doordathet pigment in de puntjes van de haren ontbreekt, dit wordt ook wel zilvertipping genoemd. De vacht van de Nebelung is middellang op het lijf en neemt toe in lengte vanaf de schouders naar de staart toe. De haren zijn het langst op de staart, net zoals bij een eekhoorn of een vos. Katers kunnen een kraag hebben, poezen hebben in mindere mate een kraag. Bevedering achter de oren in een lichtere tint blauw is gewenst. De vacht is zacht en dubbel van structuur, geschikt voor alle weersomstandigheden en waterafstotend. Het kan soms tot twee jaar duren voordat de volwassen vacht helemaal ontwikkeld is. De Nebelung is alleen in de kleur blauw erkend. De blauwe kleur loopt uiteen van licht tot midden blauw. De Nebelung is een karakteristiek en elegant kattenras, die met zijn mysterieuze verschijning zo uit een sprookje lijkt te komen. De naam Nebelung (Duits voor mistwezen) past goed bij deze kat met zijn nevelkleurige vacht.
In de rasstandaard van de TICA, de eerste vereniging die de Nebelung officieel erkende, is de volgende beknopte rasomschrijving te vinden. Het doel van het fokprogramma van de Nebelung is het fokken van een blauwe kat met het zelfde type als katten die in de negentiende en vroeg twintigste eeuwen ingevoerd waren uit Rusland en dit type te combineren met een dikke glanzende vacht middellange vacht. Het lichaam en de staart zijn lang, de oren groot in verhouding tot het hoofd en de ogen hebben een geelachtig groene tot groene kleur. De Nebelung is middelgroot en heeft een goed gespierd lichaam. De vacht is middellang op het lichaam, langer op de staart en de haren hebben bij voorkeur een tipping. De algemene verschijning van de kat is: lang, stevig en goed gespierd.

Karakter

De Nebelung is een vrolijke, speelse, aanhankelijke, zachtaardige en intelligente kat. De kat kan prima binnen leven, ondanks dat het een actieve kat is. De Nebelung is gericht op zijn eigen gezin en terughoudend tegenover vreemden. Het is wel een kat die graag gezelschap heeft van de mens of van een soortgenoot.