De welbekende gekke vijf minuten

Als je een kat hebt, dan zal het je vast wel eens opgevallen zijn: de gekke 5 minuten! Je zit lekker rustig op de bank, je kat ligt lekker bij je op schoot te spinnen, en opeens vliegt hij zonder reden op en rent hij als een bezetene de kamer rond. En als je meer dan een kat hebt, doen ze waarschijnlijk net zo hard mee! Het gekke is dat dit elke dag zo’n beetje rond dezelfde tijd gebeurt, alsof ze klok kunnen kijken. Als je kat (of katten) alleen maar rondrennen, is er op zich natuurlijk niks aan de hand. Maar sommige katten maken het wel erg bont; dan ziet de woonkamer er binnen de kortste keren uit alsof er een wervelstorm doorheen geraasd heeft. En na deze razernij is je kat opeens weer de rust zelve, alsof er een knopje omgaat. Hij begint zich weer rustig te wassen, of hij gaat op z’n dooie gemak een tukje doen.

Waar wordt dit gedrag door veroorzaakt?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel simpel: het is het instinct van de kat. Het is het natuurlijke jachtgedrag van de katachtige. De gekke 5 minuten vinden meestal namelijk plaats in de vroege ochtend of in de vroege avond, en in het wild zijn dit de beste tijdstippen om te gaan jagen. Een kat luiert het grootste gedeelte van de dag, maar op deze momenten raakt hij zijn overtollige energie kwijt, door op jacht te gaan. Echter, in een woonkamer valt er natuurlijk niet echt te jagen, zoals dat in het wild wel het geval is. En daarom zullen twee of meer katten die samen in een huis wonen op deze momenten vaak achter elkaar aan gaan rennen. En een kat die alleen bij zijn baasje woont zal op deze momenten hun baasje uitlokken om mee te gaan doen. Het is erg grappig om te zien hoe je kat telkens weer voor je wegvlucht, om je vervolgens opnieuw te dagen.

Kunnen deze gekke 5 minuten voorkomen worden?

Ja, als je ervoor zorgt dat je vaak genoeg met je kat speelt, dan zal hij minder vaak, minder hevig, of zelfs helemaal niet meer rond gaan rennen. Je hebt er dan namelijk voor gezorgd dat hij zijn energie al kwijt is. Je kunt hiervoor van alles gebruiken: een nepmuis, een (stuiter)balletje, een pluchebeest, enz.

Mocht je kat toch ook nog op andere (ongewenste) momenten aan zijn gekke 5 minuten beginnen, bijvoorbeeld middenin de nacht, dan kun je je kat het beste gewoon negeren. Dan houdt hij er namelijk het snelst mee op.

Probeer er in elk geval voor te zorgen dat hij genoeg gespeeld heeft, en dus moe genoeg is, voordat je naar bed gaat. Dit kun je alleen bereiken als je gedurende een langere periode met genoeg regelmaat met hem speelt. En als het je lukt om vaak en regelmatig genoeg met je kat te spelen, kun je op termijn het energieverbruik van de gekke 5 minuten uitspreiden over de gehele dag.