Ural Rex

De Ural rex is een kattenras wat van oorsprong afkomstig is uit het Ural gebergte in Rusland. Het bijzondere aan deze kat is zijn gekrulde dubbele vacht. Het ras kent zowel een korthaar en een langhaarvariant.

Geschiedenis

Al in de jaren 20 van de vorige eeuw werden in het Oeralgebied de eerste Rex katten gesignaleerd. De rexen waren wilde katten en er werd niet mee gefokt. De huidige Ural rexen vinden hun oorsprong in de russische stad Ekaterinaburg. De familie Poduhrovskih had daar een zwart gevlekt met witte huiskat, genaamd Mura. In 1988 kreeg Mura een nestje met drie kittens, twee hiervan hadden een gekrulde vacht. Eén van de gekrulde kittens, een katertje genaamd Vasilij bleef in de familie. Deze kater werd de uiteindelijke stamvader van alle huidige Ural rexen. Hij werd gepaard met een huiskat en alle kittens uit dit nest waren gladharig. Daarna werd hij met zijn moeder gepaard en hieruit werden de gekrulde kater Bars geboren en de gekrulde poes Murka. Dit was het bewijs dat de gekrulde vacht werd veroorzaakt door een recessief verervend gen. Met deze katten is men verder gaan fokken, om wat variatie in de genen te houden werd er uitgekruist met Russische huiskatten. Er is ook een testkruising gedaan met de Cornish rex en de Boheemse rex. Uit deze kruising kwamen alleen gladharige kittens. De rex genen zijn derhalveniet aan elkaar verwant. In 2006 is de Ural rex door de WCF erkend. Er zijn verschillende catteries in Ekaterinaburg en Moskou die actief met dit ras fokken en showen. Het karakter van de Ural rexen is evenwichtig en vriendelijk.

Vacht en type

De vacht is niet hetzelfde als bij de andere rex rassen die we kennen. Het hele lichaam is bedekt met een dikke dubbele vacht met losvallende krullen. De krullen voelen elastisch aan. De langhaarvariant ziet er wat rommelig uit en is daardoor wat minder populair. Alle vachtkleuren zoals ze bij gewone huiskatten ook voorkomen zijn erkend bij de Ural Rex. Niet erkende kleuren zijn: chocolate, lilac, cinnamon en fawn, niet erkende vachtpartonen zijn getickt tabby en burma. Gedurende de eerste twee jaren van het leven zal de Ural Rex een aantal keer van vacht wisselen. Het kittenhaar heeft een grijsachtige kleur. De kittens moeten goed gekamt en geborsteld worden om de losse grijze haren te verwijderen, omdat deze de kwaliteit van de vachtkleur en de krullen negatief beïnvloeden. De Ural rex is een middelgrote kat met een stevig maar elegant voorkomen. De kop is wigvormig en de lengte van de kop is gelijk aan de breedte. De jukbeenderen zijn duidelijk aanwezig met een duidelijke pinch. De oren zijn middelgroot en hoog geplaatst op de kop. De ogen zijn groot, ovaal en wijd uit elkaar geplaatst.