Cornish rex

De Cornish Rex is een kattenras dat is ontstaan in het graafschap Cornwall in Engeland. Het is een kat van het oosterse type met een zachte, gekrulde of gegolfde vacht.

Geschiedenis

De allereerste Cornish Rex werd geboren in 1950 op een boerderij in Bodmin Moor. Serena, een zwartschildpad met witte boerderijpoes, had een nestje kittens gekregen. Een van deze kittens viel op vanwege zijn gekrulde vacht. Dit katertje kreeg de naam Kallibunker. Deze kater zou uiteindelijk de stamvader worden van alle huidige Cornish Rexen. De eigenares vermoedde dat de gekrulde vacht van Kallibunker het resultaat was van een recessief overervende vachtmutatie. Op aanraden van de dierenarts en de geneticus dr. Jude begon zij een fokprogramma met deze kater. Kallibunker dekte toen hij eenmaal volwassen was een aantal keren zijn moeder Serena. In de verschillende nesten zaten steeds zowel gladharige als gekrulde kittens. Dit was het bewijs dat het inderdaad om een recessief verervend gen ging. De nakomelingen van Kallibunker werden vervolgens gebruikt om verder te fokken. Om het ras op te bouwen werden de Cornish Rexen gekruist met andere huiskatten, Brits Kortharen, Siamezen, Oosters Kortharen en Burmezen. Een aantal van deze katten ging naar Amerika en werd daar gekruist met American Shorthair katten en Siamezen.

Type en vacht

De Cornish Rex is een elegante, gespierde kat en heeft lange poten en een lange staart. Ook de kop is vrij lang met grote, rechtopstaande oren. Het Europese type is wat groter en heeft een vollere vacht. De Amerikaanse Cornish Rex is extremer van type, deze is kleiner en fijner gebouwd en heeft grotere oren en een dunnere vacht. De vacht is zeer kort en meer gegolfd dan gekruld en bestaat alleen uit kroonharen en donsharen. De normale langere dekharen ontbreken bij deze kat. De snorharen en wimpers zijn gekruld. Alle vachtkleuren zijn toegestaan bij dit ras.

Karakter

De Cornish Rex heeft een aanhankelijk karakter en is erg mensgericht. Het zijn levendige en intelligente katten, die wel zeer aanwezig zijn in huis. Ze houden er niet van om alleen te zijn. Cornish Rexen zijn zeer verdraagzaam tegenover andere katten, honden en kinderen. Ze zoeken graag een warme plekje in huis of op schoot om te liggen. De katten zijn aanhankelijk, intelligent en levendig. Daarnaast kunnen ze ook bijzonder ondeugend zijn. De Cornish Rex is het gelukkigst als hij een speelmaatje om zich heen heeft.