Devon Rex

De Devon Rex is een kattenras dat van oorsprong afkomstig is uit het Engelse Devonshire. Dit ras valt op door zijn bijzondere uiterlijk en de gekrulde vacht.

Geschiedenis

Beryl Cox uit Devonshire las een krantenartikel over de Cornish Rex, de gekrulde katten uit Cornwall. Ook bij haar was er gekruld katertje geboren die zij Kirlee genoemd had. Kirlee was in geboren 1960 uit een normaal behaarde boerderijpoes. Waarschijnlijk was zijn vader de kater met gekrulde vacht. Ze nam contact op met de fokkers van het Cornish Rex katertje, dat op de bij het artikel behorende foto stond. Deze fokker overtuigde Beryl Cox om het krulharige katertje aan hen af te staan om te gebruiken in hun fokprogramma. Dit liep echter uit op een teleurstelling. Kirlee werd gekruist met een aantal hybride en gekrulde Cornish Rex poezen maar er werden alleen gladharige kittens geboren. De rexkatten uit Cornwall en Kirlee bleken uit verschillende genmutaties te zijn ontstaan. Er zijn toen twee verschillende fokprogramma’s opgesteld, de Cornish rex, toen nog gewoon Rex genaamd, werd toen Rex gene 1 genoemd. de Devon Rex kreeg de naam Rex gene 2. Vanwege het geringe aantal katten dat voor de fok van deze rassen beschikbaar was, zijn de afstammelingen van de kruisingen van Kirlee met de Cornish Rex poezen gebruikt voor zowel de fok van de Cornish rex als voor de fok van de Devon rex. Alle Devon Rexen hebben daardoor ook Kallibunker (de stamvader van de Cornish rexen) in hun afstamming zitten. De meeste Cornish rexen hebben ook weer Kirlee als voorvader. Voor de opbouw van het ras zijn deze nakomelingen daarna gekruist met Brits korthaar katten, Burmezen, Perzen en Siamezen. Met deze uitkruisingen werd tevens een breed scala aan kleuren en vachtpatronen toegevoegd aan het ras.

Nederland

In 1969 werden de eerste Devon Rexen geintroduceerd in Nederland. Een Deense fokster bracht ze mee naar de internationale kattenshow in het Beursgebouw in Amsterdam. Een aantal van haar katten werd hier verkocht en bleven daarna in Nederland. Onder deze katten waren ook een aantal Cornish Rexen en de meeste van deze verkochte katten waren van een gemengde Cornish Rex/Devon Rex afstamming. Een aantal van de Nederlanders die de katten hadden gekocht hebben deze gebruikt om mee te gaan fokken. Hiervoor zijn in de daarop volgende jaren ook verschillende Devon Rexen uit Engeland geïmporteerd. In 1979 hebben een aantal Nederlandse fokkers de Rexkatten Club in Felikat opgericht, deze actieve groep van Rexen fokkers en liefhebbers zet zich in om het ras in Nederland te promoten. Vanaf toen zijn de Devon Rexen in Nederland bekender geworden en zijn er steeds meer liefhebbers en fokkers bijgekomen.

Uiterlijk

De vacht van de Devon Rex is zeer kort en gekruld of gegolfd, met vaak weinig beharing op de buik en hals. De gekrulde vacht is het gevolg van een recessief verervende vachtmutatie. Devon Rex katten hebben een slank en gespierd lichaam met een brede borst, lange slanke poten en een lange staart. De kop is breed en wigvormig met grote ovale ogen en grote laaggeplaatste oren. De hals is lang en slank. Alle vachtkleuren zijn toegestaan bij dit ras.

Karakter

Devon rex katten zijn erg mensgericht en hebben dan ook veel aandacht nodig. Juist door deze sterke mensgerichtheid kunnen ze gemakkelijker kunstjes leren (zoals bijvoorbeeld het apporteren van propjes) en hebben ze een intelligent voorkomen. Het zijn erg speelse katten en ze zijn aanhankelijk en hebben een zachtaardig karakter. Devon rexen zijn door hun zachte karakter zeer geschikte gezinskatten en kunnen goed overweg met andere katten, honden en kinderen.