Don Sphinx

De Donskoy of Don Sphinx is een haarloos ras van Russische afkomst. Dit ras begon in 1987 met de ontdekking van een haarloze kat in de Russische stad Rostov aan de Don door kattenfokker Elena Kovaleva. Het ras is niet gerelateerd aan de beter bekende haarloze ras van de kat van de Sphynx, ook bekend als de Canadese haarloze, waarvan het kenmerkende haarloosheid wordt veroorzaakt door een recessief gen, terwijl de haarloosheid bij de Don Sphinx wordt veroorzaakt door een dominant gen.
De Don Sphinx werd voor het eerst officieel erkend door de World Cat Federation (WCF) in 1997, en vervolgens door The International Cat Association (TICA) in 2005. De rasstandaard beschrijft de kat als middelgroot en gespierd, met grote oren, amandelvormige ogen en sierlijke, lange tenen met zwemvliezen. Ze vereisen veel verzorging, ondanks het feit dat ze geen vacht hebben. Teveel baden kan er voor zorgen dat de huid erg vettig wordt.
De Peterbald werd oorspronkelijk ontwikkeld door het kruisen van de Don Sphinx met de Siamees en andere oosterse katten tot een haarloze kat van Oosterse type. Paringen tussen de Don Sphinx en Peterbald zijn tegenwoordig niet langer toegestaan.

Gezondheid

Niet alle verenigingen erkennen de Don Sphinx en er zijn enkele zorgen over de genetische gezondheid van het ras. Sommige mensen vermoeden dat de dominante genetische mutatie welke de haarloosheid in Peterbalds en Donskoys veroorzaakt ook feline ectodermale dysplasie kan veroorzaken in de homozygote vorm, waardoor problemen zoals een slechte gebit en problemen met de moedermelk kunnen ontstaan.