LaPerm

De LaPerm is een kattenras dat afkomstig is uit The Dalles in de staat Oregon, USA. Het ras kenmerkt zich door de gekrulde vacht en wordt tot de groep rex katten gerekend. Het ras kent zowel een langharige als kortharige variant.

Geschiedenis

In 1982 zag een nest kittens het licht op de kersenboerderij van Linda Koehl in The Dalles. Een van die kittens was kaal bij de geboorte. Bij het opgroeien van dit kitten kreeg het een gekrulde, zachte vacht. Ze was het enige kitten in het nest met deze soort vacht. De kitten kreeg de naam Curly mee. Na verloop van tijd kreeg Curly zelf ook weer kittens, welke ook allemaal krullen bleken te hebben. Zowel Curly als haar nakomelingen liepen vrij rond op de boerderij en de voortplanting verliep de eerste jaren zonder enige sturing. Pas na tien jaar wist men Linda, de eigenaresse van de inmiddels ontstane kolonie gekrulde katten over te halen om een gericht fokprogramma op te stellen. Aanvankelijk wilde men het ras ‘Oregon Rex‘ noemen, maar deze naam bestond al voor een ras. Uiteindelijk werd gekozen voor de naam ‘Dalles LaPerm’, wat later afgekort werd tot gewoon ‘LaPerm’.

Vacht

Een van de belangrijkste kenmerken van de LaPerm is de krullende of golvende vacht. De vacht kan variëren van een gegolfde vacht tot geringde krullen, kort en lang. De vacht is vrij zacht van textuur, echter elke vacht is uniek.
Sommige kittens worden nog steeds kaal geboren, maar de meeste kittens hebben kort, gegolfd haar bij de geboorte. Na twee weken worden de meeste kittens geheel kaal, de eerste vier maanden van hun jonge leven worden gekenmerkt door verschillende stadia van kaalheid. De vacht groeit vanzelf weer aan, maar de katten kunnen deze vaker dan een keer verliezen. Volwassen LaPerms hebben een dikke maar toch luchtig aandoende vacht. Het gen dat de krullen bij de LaPerm veroorzaakt vererft dominant. De LaPerms die tweemaal het gen voor de gekrulde vacht dragen zijn fokzuiver. De LaPerms die slechts éénmaal dit gen dragen kunnen ook gladharige nakomelingen krijgen in een nest. Aan het uiterlijk van de LaPerm is niet te zien of de kat fokzuiver is of niet. Bij verschillende verenigingen mag nog tot 2010 of 2015 uitgekruist worden met andere rassen. Door dit inkruisen van andere rassen zullen er nog regelmatig gladharige kittens geboren worden in nesten van LePerms. De verschillende vachten bij de geboorte van de kittens worden aangeduid met de Engelse afkorting in de naam. Het meest populair/gewild is de gekrulde vacht, de afkorting hiervoor is BC (Born Curly). De kittens die kaal worden geboren krijgen de afkorting BB (Born Bald). Als de haren geen krullen hebben wordt de afkorting BS (Born Straight) gebruikt. De vacht van beide varianten lang- en korthaar kan in lengte en dikte variëren, afhankelijk van het seizoen en de leeftijd van de kat. Zowel de katers als de poezen van de langhaar variëteit kunnen een volle kraag krijgen als ze volwassen zijn. Gecastreerde dieren hebben vaak een vollere, dikkere vacht dan niet-gecastreerde dieren. Sommige poezen kunnen onder invloed van hormonen (bijvoorbeeld tijdens krolsheid en zwangerschap) veel haar verliezen.

Type

De LaPerm heeft een enigszins driehoekig hoofd met breed geplaatste oren en volle snorhaarkussens en grote, expressieve ogen. Ze hebben een imposante set snorharen die volledig gekruld zijn. De kat heeft een gematigd Oosterse bouw, de achterpoten zij meestal iets langer dan de voorpoten. Langharige katten hebben pluimen in en achter de oren en een dikke, volle staart. Kortharige katten hebben een staart die nog het meest weg heeft van een flessenborstel met ruwe, uitstaande haren.
De katers wegen tussen de 3 en 5 kilo, poezen hebben een gewicht 2,5 en 4 kilo. De kittens zijn kleiner dan gemiddeld bij de geboorte en het duurt langer voordat ze hun volwassen formaat bereikt hebben.

Verzorging

Het ras behoeft niet veel onderhoud. De vacht van de LaPerm klit niet snel. De krullen houden het haar vast zoals van een poedel, zodat het ras ook weinig losse haren achterlaat tijdens de rui. Af en toe een bad en afdrogen met een handdoek is voldoende om de krul goed te houden.

Karakter

LaPerms zijn goede jagers en erg gesteld op menselijk gezelschap.