Oregon rex

De Oregon Rex was een van de verschillende rassen van Rex katten die in het midden van de 20e eeuw ontstonden uit spontane genetische mutaties. Na de erkenning als apart ras kon het ras zich maar kort verheugen in de populariteit van kattenfokkers in de Verenigde Staten. Als gevolg van kruisingen met andere soorten Rex lijkt dit ras gefuseerd te zijn met de meer populaire Rex rassen zoals Devon Rex en Cornish Rex.

Geschiedenis

Volgens sommige bronnen waren de eerste nesten van typisch Oregon-Rex-achtige katten gevonden in 1944. De eerste gedocumenteerde Oregon Rex kat is terug te voeren op een nestje van katten in de Amerikaanse staat Oregon in 1955. De specifieke kitten verschilde van haar broers en zussen en zijn moeder door het hebben van een gekrulde vacht terwijl de anderen hadden allemaal een rechte vacht hadden. Tegelijkertijd werden de eerste Cornish Rex in de VS geimporteerd uit Groot-Brittannie. De beide rassen werden al snel met elkaar gekruist. Fokkers uit Oregon fokten een rasechte Oregon Rex en deze werd al snel een van de populairste Rex rassen van Amerika. In de loop der tijd werden alle Rex rassen met elkaar gekruist en de Oregon Rex overleefde niet als zelfstandig ras. De laatste rasechte Oregon Rex kat is naar verluidt gestorven in 1972.

Verschijning

De typische gekrulde vacht was zijdeachtig, kort en strak, en kenmerkte geen of slechts relatief korte dekvacht. De Kemp was korter dan de Duitse Rex of Cornish Rex en werd volledig ontwikkeld. Het hoofd is wigvormig met een lange brug. De oren zijn groot met vloeiend afgeronde hoeken en werden hoog op het hoofd geplaats. De ogen waren middelgroot met een ovale vorm. Het lichaam was een lange en kleine gestalte, de staart was lang, slank en puntig. De benen waren lang, slank en slank, met kleine, ronde poten.

Karakter

De Oregon Rex combineerde de karaktertrekken van alle Rex rassen. Ze waren aanhankelijk en behoeftig, grappig en speels, soms een beetje turbulent, en een beetje arrogant. De Rex werd ook gemeld dat zij een dominant karakter en dus enigszins gecompliceerd te behandelen zijn.

Genetica

De oorsprong van het Oregon Rex ras is een gevolg van een mutatie. Mutaties van het gen dat verantwoordelijk is voor de typische krullend haar of die genen die betrokken zijn bij dat proces lijkt heel gewoon. In aanvulling op de andere Rex rassen zijn er diverse andere varianten, de nu uitgestorven Oregon Rex is slechts een van hen. Kruising van katten met typische Oregon Rex eigenschappen (genetische beschrijving: roro) en Cornish Rex (rr) en later met Devon Rex (rere) resulteerde in nakomelingen met normale, niet-krullende vacht. Onderzoek ondersteund dat de Oregon Rex mutatie een recessief allel (ro) van een eigen-gen met de dominant wild type allel (Ro) is en dus inderdaad genetisch verschilt van andere Rex rassen.