Korat

De Korat is een leisteen blauw-grijs kortharig ras met een kleine tot middelgrote bouw en een laag percentage lichaamsvet. Hun lichamen zijn semi-gedrongen en verrassend zwaar voor hun grootte. Het zijn intelligente, speelse en actieve katten en ze vormen sterke banden met mensen. De Korat is een natuurlijk ras en is een van de oudste stabiele kattenrassen. Van oorsprong komt het ras uit Thailand, het is vernoemd naar de provincie Nakhon Ratchasima, welke in de volksmond Korat heet.
De eerste vermelding van de Korat is in ‘The Cat-Book Poems’, geschreven tussen 1350 en 1767 na Christus in Thailand. Dit boek bevindt zich nu in de nationale bibliotheek in Bangkok. De illustratie van de Korat in dit boek is echter niet gedetailleerd genoeg om zeker te zijn dat dit het afgebeelde ras is. In de afgelopen jaren stond de Korat op postzegels in Thailand

De Korat verscheen voor het eerst in Groot-Brittannië onder de naam ‘Blue Siamese’ in 1889 en 1896, maar aangezien deze stevige blauwe katten niet voldeden aan de keurmeesters perceptie van een Siamese kat verdwenen ze in 1901. Een van de eerste import katten, ‘Dwina’, kwam in handen van Russisch Blauw fokker mevrouw Constance Carew-Cox en werd vermeld in Frances Simpson’s ‘The Book of the Cat'(1903). Deze poes wierp een groot aantal Siamese kittens.
De Korat verscheen voor het eerst in Amerika in de jaren ’50 en kwam vanuit daar in Groot-Brittannië in 1972. Jean Johnson introduceerde de Korat in de VS in 1959. Ze woonde in Thailand, waar ze in aanraking kwam met het ras. Haar eerste paar werd genoemd Nara (mannelijk) en Dara (vrouwelijke).
Hoewel het zeldzaam is, hebben de Korats af en toe opvallende of vage witte aftekeningen of vlekken of zelfs zeer vage grijze strepen. Soms zullen deze plekken in omvang toenemen met de leeftijd. Deze worden gezien als gebreken, en de katten mogen niet worden weergegeven in katten-shows, maar het heeft natuurlijk geen effect op hun persoonlijkheid of gezondheid.