Pixie bob

Pixie bob

De Pixie-bob is oorspronkelijk gefokt door Carol Ann Brewer. De katten zijn de nakomelingen van de van nature voorkomende Bobcat hybriden welke in de staat Washington voorkomen.

Geschiedenis

In het voorjaar van 1985 kocht Carol Ann Brewer een kat in de Cascade Mountains in de buurt van Mount Baker, Washington. Deze kater had een korte bobtail. In januari 1986 haalde ze nog een kater in huis. Deze kat was zeer groot, had een korte staart, en werd gemeld te zijn verwekt door een bobcat. Kort nadat ze deze kater had verworven werd deze gepaard met een bruin gevlekte poes van de buren. In april 1986 werd een nestje geboren uit deze combinatie. Brewer hield uiteindelijk een van de kittens, met de naam ‘Pixie’ en na een jaar begon zij met een fokprogramma met Pixie als basis kat. In de volgende jaren introduceerde Brewer 23 katten uit de hele Cascade Range in haar programma. Allen katten waarvan werd gedacht dat zij geboren zijn uit natuurlijke paringen tussen bobcats en huiskatten. Ze bedacht de term ‘Legend Cat’ voor het ras. Tegelijkertijd werkte Brewer samen met andere fokkers in de VS om een brede genetische basis vast te stellen voor het ras en de basis van de huidige Pixie-bob te ontwikkelen.
Onder leiding van Brewer lukte het om hun nieuwe ras geregistreerd te krijgen bij The International Cat Association (TICA) en uiteindelijk de Amerikaanse Cat Liefhebber’s Association (RCVA). De Pixie-bob werd toegelaten tot de ‘Exhibition’ categorie door de TICA in 1993 en bevorderd tot ‘Nieuw ras en Kleur’ status in 1996 en uiteindelijk kreeg het ras de status van Championship in 1998. De Pixie-bob werd geclassificeerd door de TICA in eerste instantie als een ‘Native New Breed’, gedefinieerd als ‘Een nieuw ras dat is ge├»dentificeerd door middel van selectie van fenotypisch soortgelijke dieren uit een van nature voorkomende populatie in een bepaald geografisch gebied’, maar het is nu ingedeeld als een ‘New Natural / Regionaal Breed’ ook wel bekend als NNRB.

Fysieke kenmerken en grootte

Pixie-bobs zijn een ras van katten gefokt om op de Noord-Amerikaanse Bobcat te lijken. Voor een kat om te worden beschouwd als een Certified TICA Pixie-bob kat moet een van de ouders moeten terug te voeren zijn op StoneIsland Pixie, de oorspronkelijke inspiratie voor het ras.
Pixie-bobs kunnen groot zijn, maar wegen gemiddeld ongeveer 5 kg, vergelijkbaar met ruime huiskatten. De mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes. Pixie-bobs groeien 4 jaar lang in plaats van 1 jaar zoals de meeste huiskatten.
De meeste Pixie-bobs hebben een zwarte vacht en huid aan de onderkant van hun poten, zwarte lippen en witte vacht rond de ogen. Sommige van hun snorharen zijn zwart (vanaf de wortel – ongeveer 25%) naar wit (tot aan de punt – ongeveer 75% van de snorhaar). Bobcat-achtige vacht markeringen, maar vaak hebben ze roodachtige tinten er in gemengd. De meeste zijn kortharig, maar sommige zijn langharige. Het voorhoofd moet zwaar zijn en de ogen moeten een driehoekige vorm hebben. Als kitten zijn de ogen zijn blauw, later verandert dit in groen of goud na een aantal maanden. Staart kan ontbreken (Stuitje), of 4-8 cm (gewenst – TICA vereist), of lange staarten (Pixie was oorspronkelijk een long-tail). De kop is peervormig.
Het is momenteel niet bekend welke genetische gelijkenis er al dan niet tussen de Pixie-bob en andere rassen zijn met onderdrukking van de staart, zoals de Manx, de Amerikaanse Bobtail, en de Japanse Bobtail.

Karakter

Pixie-bobs zijn zeer intelligent, sociaal, actief (maar niet hyper-actief) en genieten van het spelen met andere dieren. Ze zijn ook bekend voor hun piepgesprekken en groms, de meeste miauwen niet vaak,.
De meeste Pixie-bobs zijn zeer sociaal richting hun eigenaar en vreemden. Bijna alle Pixie-bobs zijn graag in dezelfde ruimte als hun eigenaar en zullen de eigenaar overal volgen in en rond het huis.