Peterbald

De Peterbald is een kattenras wat oorspronlijk uit Rusland afkomstig is.

Verschijning

De Peterbald heeft een elegant, slank en sierlijk uiterlijk en is gespierd gebouwd. Ze hebben een smal en lang hoofd met een recht profiel, amandelvormige ogen, wigvormige snuit, en grote uitelkaarstaande oren. Ze hebben een lange staart. De peterbald heeft zwemvliezen en ovale poten die hen in staat stellen om objecten te grijpen en op te tillen en deurknoppen te openen. Ze lijken enigszins op Oosters Korthaar katten. Ze kunnen geboren worden als kaal, gevlokt, velours, borstel, of met een rechte vacht. Degenen die geboren zijn met haar kunnen hun haar verliezen in de loop der jaren. De Peterbald is er in alle kleuren en patronen.

Karakter

Peterbalds zijn goedaardig, aanhankelijk, rustig, nieuwsgierig, slim en energiek. Ze hebben de neiging om hun eigenaren te volgen en altijd bij hen zijn. Peterbalds kunnen goed samenleven met andere katten en huisdieren, ook kinderen zijn geen probleem voor de Peterbald.

Geschiedenis

Het Peterbald ras werd gecreeerd tijdens de tweede helft van 1994 in St. Petersburg, Rusland. De eerste kat was het resultaat van een experimentele kruising door de Russische felinologist Olga S. Mironova van een Don Hairless (ook bekend als Don Sphynx, Donskoy of Donsky) mannetje met de naam Afinogen Mythe en een Oosters Korthaar vrouwtje, de wereldkampioene genoemd Radma von Jagerhov. Uit de eerste twee nestjes kwamen vier Peterbald kittens: Mandarin iz Murino, Muscat iz Murino, Nezhenka iz Murino en Nocturne iz Murino. Deze vier Peterbalds waren de uiteindelijke grondleggers van het ras.
In 1996 werd het ras goedgekeurd in de Russische Selectional Feline Federatie (SFF) en voorzien van een standaard en de afkorting PBD. In 1997 werd het ras erkend door The International Cat Association (TICA) met de afkorting PD, en in 2003 door de World Cat Federation (WCF) met de afkorting PBD. Andere gebruikte afkortingen van het ras zijn PTB, PD en PSX.
Tegenwoordig ontwikkelt het ras zich in de richting van de moderne Oosterse en Siamese types, dat wil zeggen een lange snuit, grote apartstaande oren, platte jukbeenderen en een elegant lichaam op lange benen. Alle normen voor dit ras moedigen een paring met Oosterse en Siamese katten en semi-langharige variaties van die (zoals Balinees en Javaan) dan ook aan. De Balinees en Javaan werden in 2005 van de lijst gehaald met geschikte rassen om te kruisen met de Peterbald.

Gezondheid

Niet alle katten verenigingen erkennen de Peterbald en er zijn enkele zorgen over de genetische gezondheid van het ras. Sommige mensen vermoeden dat de dominante genetische mutatie waardoor haarloosheid in Peterbalds en Donskoys voorkomt ectodermale dysplasie kan veroorzaken in de homozygote vorm, waardoor problemen zoals een slechte gebit en problemen met de moedermelk kunnen ontstaan.