Schotse vouwoorkat

De Schotse Vouwoorkat is een kortharige kat, de Engelstalige naam voor deze kat is Scottish Fold. De langharige rasvariëteit gaat door het leven onder de naam Highland Fold. Dieren die geen gevouwen oren hebben worden foktechnisch aangeduid met de term ‘Straight’.

Geschiedenis

Het ras komt van oorsprong uit Schotland en werd voor het eerst in 1961 door een Schotse fokker gecreëerd op diens boerderij. Eén van de boerenkatten daar, Susie, had gevouwen oren. Door middel van kruisingen met de Britse Korthaar en andere huiskatten werd al snel een raspopulatie opgebouwd. Alle wereldwijd voorkomende geregistreerde Schotse vouwoorkatten stammen van deze Susie af. De oorzaak van het gevouwen zijn van de oren is een bij-effect van een autosomaal dominant gen wat in heterozygote vorm variabel progressief voortschrijdende deformaties aan het kraakbeen in de extremiteiten van het dier veroorzaken (oren, poten en staart) en in homozygote vorm leidt tot een zwaar kreupel dier met een beperkte levensverwachting.

Fokkerij

Fokkers kruisen geen dieren met elkaar die beiden gevouwen oren hebben omdat dan statistisch gezien een kwart van de nakomelingen zeer gehandicapt zal zijn (de homozygoten). De Brits korthaar is in Europa de meest gebruikte partner voor een Schotse Vouwoorkat, in de Verenigde Staten wordt zowel de Brits Korthaar als de Amerikaans korthaar gebruikt om te kruisen. Uit een dergelijke combinatie komen vijftig procent nakomelingen met de kraakbeendeformatie die tevens meestal de gewenste vouworen hebben en vijftig procent dieren zonder deze afwijking. Per dier dat het Fd-gen heeft wisselt de mate van progressiviteit in de ontwikkeling van de afwijking. De kittens met het Fd-gen krijgen ca. 21 dagen na de geboorte de gewenste gevouwen oren. De mate van deformatie van de oren is wisselend. De vormdeformatie van het oor kan leiden tot een enkele vouw, een dubbele vouw of het oor kan zelfs in zo grote mate aangetast zijn dat er nauwelijks sprake is van een zichtbare oorschelp en er enkel nog wat rudimentair bot en kraakbeenweefsel zichtbaar is. In de loop der tijd verschijnen ook afwijkingen aan de andere extremiteiten (poten, staart en elders in het lichaam) bij de kat. Hoe snel en hoe progressief dit proces zich voltrekt wisselt per dier. Aan het eind van het leven is een dier op meerdere plaatsen in het lichaam aangedaan. Sommige fokkers gebruiken ook geen dieren met staande oren (Straights) uit een ouder met gevouwen oren omdat deze mogelijk wel de kraakbeendeformatie kan hebben maar deze niet of niet duidelijk toont in de oren.

Erkenning

Het ras wordt door overkoepelende raskattenorganisaties in de Verenigde Staten (CFA, TICA, ACFA) en Canada (CCA) wel erkend maar door de Europese overkoepelende raskattenorganisatie FIFe wordt het ras niet erkend. In Duitsland is de fok van de Schotse vouwoorkat zelfs geheel verboden. De reden daarvoor is dat het kenmerk van de gevouwen oren geen onschadelijk gegeven is zoals bij de hond, maar onderdeel van een erfelijke afwijking die in de loop der tijd tot gezondheidsproblemen leidt waardoor de kat gezondheidsproblemen door de kraakbeenwoekeringen kan krijgen. Dit veroorzaakt problemen met het voortbewegen en chronische pijn pijn in de poten. Het ras komt zowel in kortharige als langharige vorm voor aangezien de gekozen outcrosspartners soms de recessieve eigenschap voor langhaar dragen.

Omschrijving

De Schotse vouwoorkat heeft een lijf met sterke rug, robuuste poten en een middellange staart. Hij heeft kleine oren op een ronde kop. De vacht is kort, dicht ingeplant en komt voor in alle kleuren en patronen. Het karakter is kalm, huiselijk, rustig en introvert.