Selkirk rex

De Selkirk Rex is een kattenras afkomstig uit Montana, USA. Dit ras komt zowel voor met een kortharige als met een langharige gekrulde vacht. Het ras is het toonbeeld van een pluche knuffelbeertje met zijn heerlijke zachte, krullende vacht.

Geschiedenis

De stammoeder van de Selkirk Rex is Miss DePesto. Zij werd geboren in 1987 in Montana, USA, en was het enige kitten in het nest met een gekrulde vacht. De overige kittens in het nest hadden allemaal een normale gladharige vacht, net als de moeder. Zij kwam terecht bij Jeri Newman, een fokster van Perzen. Zij vond de vacht zo bijzonder dat zij met de poes ging fokken. Miss DePesto werd gepaard aan een zwarte, langharige Perzische kater. Het nest bevatte zowel gladharige als gekrulde kittens, hieruit bleek dat deze vachtmutatie dominant vererft. Jeri Newman besloot verder te fokken met deze nieuwe Rex mutatie. Naast Perzen zijn uitkruispartners American Shorthair katten, Exotics en Brits Korthaar katten gebruikt. De Selkirk Rex is in 1994 als ras erkend door de TICA en in 2000 door de CFA erkend.

Uiterlijk

De Selkirk Rex is een stevige kat, met een kortharige of een langharige gekrulde vacht. De vacht is zacht en wollig met een losse krul. Heterozygote exemplaren hebben een vollere vacht en zijn het meest geschikt om te showen, de homozygote katten hebben kleinere krulletjes en wat minder volume in de vacht. In tegenstelling tot een aantal andere Rexrassen verliest de Selkirk Rex veel haar tijdens de rui. De kop is rond met grote ronde ogen. Alle oogkleuren zijn toegestaan, maar een heldere en sprekende kleur heeft de voorkeur. De oren zijn van gemiddelde grootte. Het ras is in alle kleuren erkend. Naast de natuurlijke kleuren zoals rood, zwart, wit en blauw zijn er ook dieren meteen een Siamees patroon. Op tentoonstellingen is de kwaliteit van de vacht belangrijker dan de kleur.

Karakter

Het karakter van de Selkirk Rex is vrij rustig, het is een vriendelijke en aanhankelijke kat. De kat houdt van knuffelen en spelen en is makkelijk in de omgang met andere dieren en kinderen. De Selkirk Rex is een echte actieve kat die graag speelt en klimt. Een flinke klimpaal en voldoende speeltjes is dan ook aan te bevelen. 

Verzorging

Ondanks de licht krullende langharige vacht heeft het ras weinig verzorging nodig. In het voorjaar en de vroege zomer zal de kat gaan verharen , in deze periode moet de kat regelmatig gekamd en geborsteld worden. Daarbuiten is het voldoende om eens in de zoveel een grove kam door de vacht te halen. Als het echt nodig is om de kat een wasbeurt te geven, kam de vacht dan niet te ruw na het wassen. Hierdoor trek je de krullen uit de vacht,