Snowshoe

Snowshoe

De Snowshoe is een zeldzaam kattenras wat zijn oorsprong vind in de Verenigde Staten van Amerika in de jaren 60. Snowshoes werden voor het eerst gezien in Philadelphia bij een fokker van een Siamees. In nest zaten drie kittens met witte voetjes. De fokker, Dorothy Hinds-Daugherty, begon toen met een fokprogramma met wat oorspronkelijk de naam ‘Silver Laces’ zou krijgen: Siamese katten met een bi-colour American Shorthair katten en andere rassen. Vikki Olander breidde het fokprogramma uit met nieuwe fokkers en heeft ook gewerkt aan een volledige erkenning binnen kattenverenigingen van het ras. Ondanks het feit dat het ras al 45 jaar bestaat zijn Snowshoes zeldzaam. Dit is te wijten aan de moeilijkheid van het reproduceren van de aftekingen op de vacht.
De vacht kleur erkend door verenigingen is pointkleur. De kat komt in een verscheidenheid van kleuren voor, hoewel sommige verenigingen niet alle kleuren erkennen. Snowshoes hebben een aanhankelijk en volgzaam karakter.

Snowshoe

Rasbeschrijving

Het oor is middelgroot met licht afgeronde toppen. Het hoofd kan driehoekig zijn, maar wel met een traditionele kat look. De kortharige vacht bestaat uit effen witte patronen. Points (oren, staart, face-masker en soms benen) zijn effen zwart-op basis van kleuren. De witte patronen variƫren, meestal vallend langs het gezicht, borst, buik en poten. Het lichaam is een effen kleur met subtiele nuances op de rug, schouders en heupen. Voetzolen zijn wit, pointkleur, huidskleur, of gevlekt. De kleur wordt donkerder met de leeftijd, tot aan een chocolade bruine tint toe. De ogen zijn altijd blauw. De staart is middelgroot. Snowshoe katten komen voor in de kleuren blauw, lila, lynxen, fawn en chocolade. De Snowshoe is een middelgrote, lange kat. Katers wegen ongeveer 10 kilo.

Karakter

Snowshoes zijn over het algemeen aanhankelijk, goedaardig, en zacht. Ze genieten van het gezelschap van mensen en worden graag geaaid. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Snowshoes zijn erg sociaal en volgzaam en tonen grote toewijding en liefde voor hun eigenaren. Snowshoes kunnen genieten van water en zullen af en toe zwemmen. Hoewel de kat zeer actief is, zijn ze niet onrustig.