Sokoke

De oorspronkelijke naam van het ras was Khadzonzos. Deze naam werd door de lokale bevolking, de Giriama uit Kenia, gebruikt voor de kat. Waarschijnlijk liep dit ras al vele eeuwen rond voor de komst van westerse kolonisten. De naam ‘Khadzonzo’ betekent ‘lijkt op boomschors’ in de taal van de Giriama en het is duidelijk te zien waarom zij de kat deze naam gaven. De vacht van deze kat is een variant op de tabby die lijkt op boomschors.

Overzicht

De Khadzonzos katten werden ontdekt in de Arabuko-Sokoke bos, aan de Keniaanse kust, door Jeni Slater in 1978. Gloria Moeldrop, een vriend van Slater, bracht een deel van de katten met zich mee naar Denemarken om te fokken omdat zij vreesde voor het voortbestaan van de kat in Kenia. In 1990 heeft ze meerdere katten geïmporteerd uit Kenia om de fokbasis te versterken. De katten werden voor het eerst getoond in Kopenhagen in 1984. Het ras werd officieel erkend door de Federation Internationale Feline in 1993, onder de naam Sokoke. De Sokoke is momenteel ook geregistreerd door de International Cat Association (TICA).
Er is enige speculatie over de vraag of dit een huiskat is of een afstammeling van een wilde kat die zichzelf heeft gedomesticeerd. Met de recent gepubliceerde gegevens in het Cat Genome Project, op basis van DNA-testen, is geconcludeerd dat de Sokoke deel uit maakt van de Aziatische groep van huiskatten en zit er tevens een genetische link naar de Arabische wilde kat in.

Uiterlijk

Sokokes hebben een bruine tabby vacht met ogen die varieren van oranje tot groen. De vacht is kort en grof, met weinig tot geen ondervacht. Recessieve kleuren en eigenschappen zijn zeldzaam bij dit ras. De bekende kleuren tot nu toe (en niet geaccepteerd voor het tonen van het ras) zijn Seal Lynx Point, melanistic (zwart) en blauwe kleuren. Ook is er een langharige kitten bekend. Net als alle van andere kortharige Aziatische katten kan de Sokoke niet goed tegen extreem koude temperaturen. Het lichaam is lang en dun, met lange benen. De achterpoten moeten langer zijn dan de voorpoten, vergelijkbaar met een wilde kat.

Karakter

Sokoke katten zijn zeer actief en genieten van klimmen en praten met hun baasje en andere katten. Ze hechten sterk aan elkaar en hun eigenaar. Deze eigenschap maakt herplaatsing moeilijker voor hen, met een langere aanpassingsperiode dan men kan verwachten bij volwassen katten en oudere al gebonden kittens. Zodra een Sokoke zich comfortabel veilig voelt zal hun zachtaardige en zeer intelligente persoonlijkheid doorkomen.
De Sokoke doet het het beste in een gecontroleerde omgeving, als gevolg van hun vredelievende aard, en ook omwille van hun beperkte weerstand tegen de hedendaagse ziektes bij katten. De Sokoke heeft ongeveer twee nesten per jaar. Seksuele volwassenheid bereikt de kat meestal rond de acht tot tien maanden oud, en de verwachte levensduur is het zelfde als een rasechte huiskat, met 15 jaar een gemiddelde ouderdom. De Sokoke wordt momenteel gefokt en vermeld in Europa en de VS.