Somali

De somali is een elegant gebouwde kat met een getickt tabby langhaarvacht. Het is een dochterras van de kortharige abessijn.

De Abessijn, het moederras van de langharige somali, wordt al ruim honderd jaar gefokt. Door het inkruisen van andere rassen en huiskatten werder er ook langharige kittens geboren. De erkenning van deze langharige abessijn, wat de somali in wezen is, was niet eenvoudig. Veel fokkers meenden dat de langhaar niet in de Abessijn thuishoorde en dat er geknoeid zou moeten zijn met stambomen of dat de gebruikte Abessijnen niet raszuiver zouden zijn. Naar later bleek was de herkomst van het gen voor langhaar al heel vroeg te traceren. Stamboomonderzoek bij de Abessijn bracht aan het licht dat vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog er in Engeland enkele langharige huiskatten en ook een pers ingekruist waren waardoor de eigenschap voor langhaar in het DNA bleef rondsluimeren.

Karakter

Somali’s zijn intelligente dieren die graag betrokken willen zijn bij alles wat er in huis gebeurt. Ze zijn zeer op mensen gericht en stellen prijs op een hechte band met hun eigenaar. Het zijn geen katten die gezellig op schoot komen zitten, maar de somali zal altijd in de buurt aanwezig om zich overal bemoeien. Een somali ziet zijn eigenaar meer als maatje om dingen dingen mee te ondernemen dan als baasje. Het zijn kieskeurige en gevoelige dieren. Ze leven liever niet in grote groep, maar als enig huisdier in een huis waar de hele dag niemand aanwezig is vinden ze ook niet fijn. De somali is een actieve en aanhankelijke kat en kan soms wat veeleisende zijn. De Somali is zeer geschikt voor mensen die de combinatie van subtiliteit, gevoeligheid, activiteit, affectie en intelligentie weten te waarderen.

Uiterlijk

De somali is een kleurrijke kat met een duidelijk kenmerkend getickt tabby patroon. De kat heeft een gemiddelde grootte. De somali is elegant maar gespierd van bouw. De uitstraling is actief en alert. De kop vormt een gematigde licht geronde wigvorm met afgeronde contouren en een glooiende neuslijn. De oren staan ver uit elkaar. De kin dient stevig te zijn met een sluitend gebit. De oren zijn alert, groot en gematigd puntig en staan open. De ogen zijn amandelvorming en groot, de kleur van de ogen is goudkleurig tot groen. De ogen zijn omrand door een fijne donkere lijn, omcirkeld door een lichter gekleurd gebied. De staart is stevig aan de aanzet, gemiddeld van lengte en door het lange haar is de staart bossig en eindigt in een brede pluim. De vacht is zacht en voelt zijdeachtig aan.

Verzorging en onderhoud

De vacht van de somali heeft weinig dagelijks onderhoud nodig. Zo nu en dan een borstelbeurt met een zachte borstel om de dode haren te verwijderen is voldoende voor dit ras. De semi-langhaarvacht klit weinig, maar let wel op klitplekjes in liezen. Sommige somali’s hebben een aanleg voor tandsteenvorming en tandvleesproblemen. Let dus goed op het gebit en laat dit schoonmaken door de dierenarts bij de jaarlijkse controle.

Gezondheid

De meeste somalis zijn gezonde, sterke dieren. De gemiddelde levensverwachting van het ras is 12 tot 15 jaar oud. Er komen wel een paar erfelijke aandoeningen voor: progressieve retina-atrofie (PRA) (een erfelijke aandoening die uiteindelijk tot blindheid leidt), amyloïdose (een op termijn dodelijke eiwitafzetting op vitale organen), een Pyruvaat kinase deficiëntie (PKDef) waarop via een DNA getest kan worden en patella luxatie (PL) (loszittende knieschijven). Koop dus alleen een kitten bij een serieuze fokker die zijn ouderdieren heeft laten testen op de aandoeningen.

Basisgegevens

Gewicht: 2,5 – 5 kg.
Karakter: actief, eigengereid, extravert, zeer gehecht aan eigenaar.
Kleuren: alle somali’s bezitten het typerende Ta-gen dat een getickt tabbypatroon veroorzaakt. De wildkleur (zwart) en sorrel (cinnamon) zijn de klassieke kleuren. Ook zijn er blauwe en fawn versies van de Somali. Tevens worden er ook op beperkte schaal andere kleuren gefokt: rood, crème, schildpad, chocolate en lilac. Al deze tinten worden ook in de zilverversies gefokt.