Sphynx

De sphynx is een kattenras wat is ontstaan in Canada. De kittens worden kaal geboren. Enkele van deze katten worden regelmatig voor reclamedoeleinden gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Gillettereclame.

Geschiedenis

Al vele eeuwen geleden werden de eerste haarloze katten gevonden in Zuid-Amerika. Daarnaast worden op diverse andere plaatsen in de wereld ook met enige regelmaat naaktkatten geboren. Naast de Sphynx zijn er nog diverse Russische naaktkatten zoals de Don Sphynx of Donskoy en de Peterbald. De huidige Sphynxkatten stammen af van de Canadian Hairless. Een aantal van deze katten is naar Nederland gebracht waar men begin jaren 80 van de vorige eeuw serieus mee is gaan fokken. Als uitkruispartner is veelvuldig gebruik gemaakt van de Devon rex. Het gen dat de haarloosheid bij de Sphynx veroorzaakt is een recessief verervend gen. Echter vererft dit gen dominant ten opzichte van het Devon rex gen.

De Sphynx ziet er wel naakt uit, maar hij is niet compleet haarloos. De huid van een Sphynx is bedekt met heel korte donshaartjes. Als je de kat aait voelt hij aan als een perzik. Op de oren, snuit, voeten en staart zijn de donshaartjes iets langer dan op de rest van het lichaam.
Sphynx katten hebben extra verzorging nodig ten opzichte van een normale kat. Ze moeten regelmatig gewassen worden omdat de talg op de huid blijft liggen. Bij een normale kat met een normale vacht verdeelt deze zich netjes tussen de haren, maar bij een Sphynx blijft de talg op de huid liggen. De huid wordt hierdoor plakkerig en het talg geeft af op meubilair en kleding. Ook de oren moeten regelmatig schoongemaakt worden, omdat een Sphynx veel last heeft van oorsmeer.