Toyger

De ontwikkeling van het Toyger-kattenras is begonnen in 1980 toen Judy Sudgen probeerde om via selectief fokken het vlekkenpatroon van een aantal van haar katten te verhelderen. Op een dag merkte ze dat er tijgerachtige patronen zaten op twee van haar katten. Ze haalde in India een kat met opvallende patronen op zijn kop en daarmee begon de uitdaging om de tijgerachtige, ronde patronen te ontwikkelen. De introductie van een Bengaal in de bloedlijn was bedoeld om de kat een groter lichaam en meer volume te geven.
In 1990 werd het ras door de TICA officieel erkend in de categorie ‘Registration Only’. In 2007 werd de status verhoogd en behoren de toygers tot de hoogste categorie, de ‘Full Championship Status’. Er wordt door de fokkers aan gewerkt om behalve de bruine kleur ook de kleur zilver voor toygers erkend te krijgen.

Fokkers

Wereldwijd zijn er ruim 30 fokkers van dit ras. Deze fokkers werken nauw samen om het toyger-ras verder te ontwikkelen. De fokkers proberen om rond het jaar 2010 een aantal nieuwe kenmerken te hebben toegevoegd zoals meer ronde ogen en een bredere neus.

Uiterlijk

De Toyger heeft een middelgrote ovale kop met een dominante diepe, cilindervormige snuit. De oren zijn smal en rond en staan breed op de kop. De oren zijn kort en dichtbehaard. De amandelvormige ogen staan ver uit elkaar achter in het gezicht. Het oog zit in de buurt van de aanzet van het oor. De kat heeft een brede neus die minstens net zo breed moet zijn als de ruimte tussen de ogen. Het lange lichaam is diep en rond. De kat moet sterk en robuust zijn, maar niet hoekig. De pootlengte is ongeveer even groot als de hoogte van het lichaam. De staart is erg lang en dun met een ronde punt. De Toyger heeft een jong en atletisch uiterlijk. De markeringen horen vrijwel zwart tot bruin te zijn engelijkmatig gekleurd. Erg donkere markeringen hebben de voorkeur. Het contrast tussen de markeringen en het grondpatroon moet zeer duidelijk zijn, waardoor er een zeer duidelijk, scherp getekend patroon ontstaat. De strepen op het lichaam zijn verticaal gelijnd met cirkelvormige markeringen in de nek, poten en staart. De buik en binnenkant van de poten moeten gemarkeerd zijn. De kussentjes op de klauwen en het puntje van de staart horen zwart te zijn. Het gezicht hoort cirkelvormige markeringen rondom het gezicht te hebben. Traditionele tabby markeringen die radiaalvormig weglopen van het gezicht zijn niet gewenst. Lichte tot vrijwel witte kleine markeringen op de achterkant van de oren zijn gewenst. Naturel ‘make-up’ is belangrijk: de ogen moeten een zwarte ‘mascara’ markering hebben met witte ringen om de ogen. Voor de mond is het gewenst om zwarte markeringen rond de lippen te hebben.