Tonkanees

Tonkanees is een middelgroot kattenras welke zich onderscheidt door points zoals bij Siamees en Birmaan rassen. Het zijn levendige, vriendelijke, vaak spraakzame katten, met een gezellige persoonlijkheid. Ze kunnen prima in huis gehouden worden als ze voldoende beweging krijgen. Ze worden vaak aangeduid als ‘Tonks’.

Geschiedenis

Tonkanezen zijn het resultaat van een recente kruising tussen de Siamees en Birmese kattenrassen, hoewel sommigen beweren dat tonkanees-achtige katten al bestaan sinds ten minste het begin van de 19e eeuw. De naam van het ras is niet gerelateerd aan het tonkan gebied van Indo-China, of het incident in de Golf van tonkan tijdens de Vietnam oorlog. In het begin was de rasnaam een verwijzing naar het eiland Tonka in de musical South Pacific. Het verkeerde idee dat de naam een geografische verwijzing in tandem met de Siamees en Birmese ras namen resulteerde in een geleidelijke overgang naar de huidige engelse spelling Tonkinees, waaronder het ras werd erkend door de verenigingen in de Verenigde Staten. De tonkanees is een perfecte combinatie van de Birmese en de Siamese katten omdat ze verschillende eigenschappen delen van de Birmese en de Siamees en beiden tonen in hun gedrag.

Karakter

De tonkanees is een sympathieke persoonlijkheid, niet verwonderlijk, want de Birmese en Siamese worden gewaardeerd voor hun temperament. Trouwe volgelingen zeggen dat de tonkanees het beste heeft van beide rassen. Zijn stem is milder van toon dan de Siamees. Het opvallende mauw wordt vaak vergeleken met het kwaken van een eend. Dit mauw kan vooral vervelend zijn als ze hulp proberen te zoeken. De tonkanees heeft een sterke behoefte aan genegenheid en kameraadschap.

Fysieke kenmerken

Tonkanees zijn slanke en gespierde katten. Ze zijn meestal zwaarder dan ze lijken te zijn vanwege hun zeer gespierd lichaam. Ze hebben een kenmerkende ovale poot, en een wigvormige kop met grote oren. Ze zijn buitengewoon intelligent, nieuwsgierig, aanhankelijk en geïnteresseerd in mensen. Tonkanees katten zijn speelse katten, maar niet hyperactief. Ze kunnen ondeugend zijn als ze eenzaam of verveeld zijn. De Tonkanees kan vaak gevonden worden op de hoogste objecten in het huis door hun voorliefde voor hoogte. Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren. De Tonkanees weegt 4-8 kilo of zelfs meer.

De Tonkanees is er in vier kleuren en vertoont een grote variëteit aan patronen. De drie belangrijkste patronen zijn mink, solid en point. Solid is in wezen een Birmaans patroon in de vacht. Mink is een uniek Tonkanees patroon met schaduwrijke punten, zoals de Siamees, met het lichaam kleur in een tint die in harmonie is met de point kleur. Mink is intermediair tussen Birma en de Siamees, met minder contrast tussen lichaam en benen dan de Siamees. De mink wordt beschouwd als het meest wenselijk voor de show in verenigingen. De meest voorkomende kleuren zijn: platina, champagne, blauw, en naturel. Europese verenigingen accepteren ook rood, crème, karamel, abrikoos en schildpad. Effen tonkanees katten hebben goud of blauw-groene ogen, katten met het points patroon hebben blauwe ogen, en de mink katten hebben aquamarijn als oogkleur.