Turkse Van

Kenmerken

De Turkse Van is een overwegend witte kat met een langharige vacht. De kat heeft een grote gekleurde vlek of vlekken bovenop de kop met een gekleurde staart en enkele kleine vlekjes over de rest van het lichaam. De kat heeft een krachtig lichaam en een stevige kop. De kat heeft alerte en levendige uitstraling met een dominant karakter.

Geschiedenis

In de omgeving van het Vanmeer bij de berg Ararat in Oost-Turkije komen al lange tijd langharige katten met een overwegend wit uiterlijk voor die als huisdier gehouden worden. In de jaren vijftig zijn een aantal van deze katten door twee Engelse toeristen mee teruggenomen naar Engeland. Een van deze toeristen is begonnen om met deze dieren te fokken in Engeland. Vanuit Engeland verspreidde het ras zich daarna over de hele wereld. Vandaag de dag worden er nog af en toe dieren vanuit het oorspronkelijke verschijningsgebied geïmporteerd naar andere landen om zo de fokbasis te verbreden.

Uiterlijk

De Turkse Van dankt zijn kenmerkende vachtpatroon aan het dominante ‘piebald white spotting’ gen, S, wat in dubbelvoud aanwezig is. Hierdoor beperkt de kleur zich tot de kop en staart met soms nog enkele kleine vlekjes op een verder compleet wit lichaam. De eerste katten waren rood op wit gekleurd, maar tegenwoordig komen er ook crème/wit, zwart/wit, blauw/wit, schildpad/wit, blauwcreme/wit en variëteiten met een tabbypatroon in de gekleurde delen voor. De oogkleur is normaal goud maar er komen ook nog dieren voor met één of twee blauwe ogen. Ook dit wordt veroorzaakt door het gen S wat de pigmentaanmaak in zowel vacht als oog remt.

Erkenning

Het ras is sinds de jaren zestig volledig erkend door de meeste overkoepelende organisaties op raskattengebied.