Ocicat

De ocicat is een ras wat door de mens bewust gefokt is. Een Amerikaanse kattenfokker uit Michigan (VS) wilde een Siamees fokken met de aftekening van de Abessijn in de extremiteiten (getickt tabby) en kruiste daarvoor een siamees met een abessijn. Een van de nakomelingen werd gekruist met een andere siamees en zo ontstond een tabbypoint siamees. Een van de kittens had echter geen points maar was ivoorkleurig en met goudkleurige vlekken. Dat was de eerste ocicat. De naam Ocicat is afkomstig van de wilde ocelot. Andere fokkers vonden dit een mooi fenotype en namen deel aan het fokprogramma. In de jaren ’60 werd het ras erkend, maar pas in 1987 kreeg het kampioenstatus en in 1998 werd de ocicat in Europa pas erkend.

Uiterlijk

De ocicat heeft een lang lijf, middellange poten en een lange taps toelopende staart. Op de staart zitten ringen, op de rest van het lichaam heeft de Ocicat de kenmerkende vlekjes. Het uiteinde van de staart geeft de donkerste kleur in de vacht aan. De kat heeft een vrij ronde kop met puntige oren en een prominente voorsnoet. De lichtste vachtkleur bevind zich op de kop. Boven de ogen vormt zicht een tabby patroon. Er zijn 12 erkende kleurvarianten van de Ocicat: zwartgevlekt, chocolategevlekt, cinnamongevlekt, blauwgevlekt, lilacgevlekt en fawngevlekt. Deze varianten zijn ook erkend op een zilverwitte ondergrond. Af en toe komt men in een nest nog een gemarmerd of effen gekleurd kitten tegen.

Raskenmerken

De Ocicat heeft een korte, dichte vacht. De vacht is glad en satijnachtig en glanst.De ogen zijn groot en staan schuingeplaatst. De vorm van de ogen is amandelvormig en de ogen mogen alle kleuren hebben behalve blauw. De kat heeft een eenvoudig te verzorgen vacht, regelmatig borstelen is voldoende. De Ocicat heeft een aanhankelijk, extravert karakter en is een actieve kat.