Oosters langhaar

De Oosters Langhaar was voorheen beter bekend als de Britse Angora alvorens te worden omgedoopt in 2002 door de Britse kattenliefhebbers om verwarring met de Turkse Angora te voorkomen. De Oosters Langhaar is analoog aan de CFA Balinees en Javaan, en aan de TICA Oosters Langhaar rassen in de Verenigde Staten. In andere delen van de wereld wordt deze kat ook wel aangeduid als Mandarijn.

Beschrijving

Oosterse langharen hebben een lang lichaam wat doet denken aan Siamees. Het ras heeft een een langere vacht dan de kortharige Siamezen. Het scala van mogelijke vachtkleuren omvat alles van zelf-gekleurd (zwart, blauw, chocolade, lila, kaneel, karamel, fawn, rood, crème en abrikoos), schildpad, rook (zilver ondervacht), schaduw of tip, tabby of wit. Alle Oosterse langharen hebben groene ogen, met uitzondering van de witte katten. De witte katten hebben groene of blauwe ogen, of zijn odd-eyed (twee verschillend gekleurde ogen).
Als er een Oosters Langhaar wordt gefokt uit een kruising met een Oosters Korthaar of een Siamees dan zijn de kittens allemaal kortharig. Echter, als er met deze kittens opnieuwwordt gefokt dan zal ongeveer de helft van hun kittens hebben een lange vacht hebben.

Karakter

De Oosters Langhaar is een erg actieve kat die graag veel speelt. Dit ras kan goed springen en manouvreert zich lenig en behendig langs alle obstakels. De oosterse langharen zijn zeer intelligent en zijn ideale metgezellen voor mensen. De Oosters langhaar zal zijn metgezel overal volgen. Het zijn loyale dieren en ze kunnen goed opschieten met andere katten, vooral van hetzelfde ras.